Η αποκάλυψη Στουρνάρα για το “κούρεμα”




Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε συνέντευξη στους ανταποκριτές των FINANCIAL TIMES, Peter Spiegel και Kerin Hope, με την οποία κάνει έκκληση στους εκπροσώπους των δανειστών να είναι ρεαλιστικότεροι ως προς τις απαιτήσεις τους (“Yiannis Stournaras Urges ‘Troika’ to Ease Demands on Greece»).

Oι φιλοδοξίες της τρόικας για λήψη μεγάλων νομοθετικών μέτρων θα πρέπει να υποχωρήσουν, εξαιτίας της φθίνουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της παρούσας κυβέρνησης, ισχυρίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορούν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν». Ασκεί κριτική στο διαπραγματευτικό στυλ της τρόικας που είναι μαξιμαλιστικό.

Το στυλ τους τρομοκρατεί τόσο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όσο και τις εγχώριες επιχειρήσεις και διακινδυνεύει  την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Ο κόσμος φοβάται όταν η τρόικα είναι εδώ και αυτό πρέπει να αλλάξει», λέει, ενώ σημειώνει ότι υποχωρεί ακόμη και ο τζίρος στα μαγαζιά. Αν και επιτεύχθηκε συμφωνία όσον αφορά στο χρηματοδοτικό κενό του 2014, εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες για τις δομικές μεταρρυθμίσεις, με την τρόικα να ισχυρίζεται πως η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει περισσότερες από τις μισές δεσμεύσεις της.

Εν προκειμένω, η τρόικα επιθυμεί την αλλαγή της νομοθεσίας που απαιτεί την έγκριση της κυβέρνησης για μεγάλο αριθμό απολύσεων από ιδιωτικές εταιρίες. Ο Γ. Στουρνάρας αναγνωρίζει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης της Ελλάδας είναι χαμηλό, αρκετές όμως από τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις μπορούν να υλοποιηθούν μέσω διοικητικών πράξεων, χωρίς νέα νομοθεσία, που με την ανεργία στο 27% είναι αμφίβολο ότι θα περάσει από τη Βουλή. Παρά τη βελτίωση των συνθηκών, η Ελλάδα έχει μπροστά της σκληρή μάχη με τους δανειστές σχετικά με την υπόσχεση τους για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και ενδεχομένως για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

΄Ελληνες αξιωματούχοι και ο Ευ. Βενιζέλος έκαναν λόγο για την πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση αν δεν υπάρξουν αλλαγές στους όρους της βοήθειας, ο Γ. Στουρνάρας ωστόσο επιθυμεί να μειώσει το ελληνικό χρέος μέσω της αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για τις πιέσεις του ΔΝΤ να μιλήσει στους ηγέτες της ευρωζώνης για απώλειες κουρέματος στα δάνειά τους και ξεκαθάρισε ότι, για τον W. Schäuble, κάτι τέτοιο αποκλείεται, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές του.

http://www.ft.com/cms/s/0/62d24966-7944-11e3-91ac-00144feabdc0.html

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: