Ευοίωνες προβλέψεις αλλά και αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας κατά την Ελληνική Προεδρία




Η Ελλάδα, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματά της, ανέλαβε επίσημα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ εν μέσω των ευοίωνων προβλέψεων για τον τερματισμό της παρατεταμένης κρίσης, αλλά και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η ΕΕ.

Αυτό επισημαίνει η Carol J. Williams σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Still-troubled Greece assumes presidency of European Union».

Όπως τονίζεται, η λαϊκή οργή για την επιβολή αυστηρών μέτρων καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% την τελευταία εξαετία, προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν τις διαμαρτυρίες στην Αθήνα επί 18 ώρες, ενώ  Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι γιόρταζαν την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας από τη χώρα. Οι Έλληνες ηγέτες προέβαλαν την πεποίθησή τους για την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας  και δέχθηκαν ερωτήσεις από δ/φους για το εάν ορισμένο τμήμα από το μαζικό χρέος πρέπει να παραγραφεί προς ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη Τύπου «η Ελλάδα μετά από μεγάλες θυσίες, αφήνει πίσω την κρίση», προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα επικεντρώσει την προεδρική της θητεία στη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας και στη βελτίωση της ασφάλειας σε μια χώρα που έχει καθιερωθεί ως δίοδος  για παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ότι «οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποβάθμισαν τις προβλέψεις αναλυτών ότι η Ελλάδα ίσως επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της προκειμένου να καταστήσει βιώσιμη την αναπτυξιακή της πορεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κρίνονται ως  αποτελεσματικότερα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι «καμιά χώρα σε ειρήνη δεν επέτυχε τόσα, όσα κατάφερε η Ελλάδα από το 2009».

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-greece-european-union-presidency-20140108,0,341447.story

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στην ιδιαίτερα αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ευρώπη, γεγονός που αντανακλάται και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Eλλάδας ότι θα προβεί φέτος στην πώληση ομολόγων της, αναφέρεται άρθρο των Neal Armstorng και David Goodman στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒLOOMBERG, με τίτλο «Greece Dreams of Bond Sale as Rally Embraces Ireland to Portugal».

Συγκεκριμένα, τονίζεται μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενθαρρυμένος από την ανάκαμψη στις αγορές χρέους και με την κυβέρνησή του να προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος για πρώτη φορά μετά το 2007, δήλωσε προχθές ότι η χώρα του θα πωλήσει ενδεχομένως πενταετή γραμμάτια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το συγκεκριμένο βήμα, προστίθεται, θα σηματοδοτούσε και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά τον αποκλεισμό της από αυτές στις αρχές του 2010, όταν γνωστοποιήθηκε το μέγεθος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-09/greece-dreams-of-bond-sale-as-rally-embraces-ireland-to-portugal.html

SAMARAS-STOURNARAS01-11july2013

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: