Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.: Επικοινωνιακή εκστρατεία ή ευκαιρία γιά το μέλλον…




Του Γιώργου ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τελετες για την επισημη αναληψη της Προεδριας της Ευρωπαικης Ενωσης ολοκληρωθηκαν. Και μαζι ηρθησαν και τα αυστηρα μετρα ασφαλειας που ειχαν ως αποτέλεσμα την  ερήμωση του κέντρου της Αθήνας και την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών.

Ουσιαστικά και σημειολογικά η εικονα που παρουσιαζε η πόλη αποτελούσε μια  άσχημη διαφήμηση της Ευρωπαικής Ενωσης διοτι  δεν εδειχνε καθόλου μια Ενωση φιλική προς τους πολίτες. Αντίθετα για μια ακόμη φορα φάνηκε ότι η απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαιους ηγέτες από τους λαούς της Ευρωπης είναι πραγματι μεγάλη. Και τουτο γιατι σε μια Ευρωπαική Ενωση που θέλει να θεωρείται  δημοκρατική, δεν δικαιολογείται τόσος φοβος για την εκφραση των όποιων διαφωνιών σε ισχύουσες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η Κυβερνηση βέβαια και μαλιστα δια στόματος του Πρωθυπουργου, φροντισε να προβαλλει τις άλλες διαστασεις, όπως εκεινη που θεωρει την ασκηση της Προεδριας ευκαιρια για την αναδειξη και διαφήμιση της χωρας, και εκεινη που αφορα στο βασικο ερωτημα σχετικά με το ποια πρεπει είναι η Ευρωπαικη Ενωση την οποια θελουμε. Διαστασεις που βέβαια υπάρχουν, αλλα που θα είχαν εξυπηρετηθεί καλύτερα, αν αντι για δρακοντεια μετρα ασφαλειας που πέρα από την  «ασκηση στην σκηνοθεσια» το κυριο αποτέλεσμα που έχουν είναι η  ταλαιπωρια των πολιτων, επικρατουσαν συνθήκες πιο φιλικές προς την ήδη εξουθενωμένη ελληνική κοινωνία. Αυτό θα βοηθούσε, ενόψει και Ευρωεκλογών, πραγματικα την Ευρώπη.

Θα ηταν βέβαια αντιδεοντολογικό και πολιτικά λαθος να μήν εύχεται κανεις την επιτυχία της Ελληνικης Προεδριας, ανεξαρτητα από τις βάσιμες  διαφωνίες που μπορεί να έχει με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλα και με τον απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπισης των Ελληνων πολιτων από τους επισκεπτόμενους την χώρα γραφειοκράτες, που  συνθετουν την Τροικα. Τι κριμα που ένα ονομα που φερνει στο νου την παλαια ρωσικη αμαξα, των μυθηστορημάτων  και των κινημοτογραφικών υπερπαραγωγών όπως «Ο Πόλεμος και Ειρήνη» ή «Ο Δόκτωρ Ζιβάγκο», συνδέεται με τους «θεματοφύλακες» της πιο σκληρής και αντιλαικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε ποτε στη χώρα.

Ομως η Κυβερνηση στην διαρκεια  του εξαμήνου της Προεδρίας θα κριθεί περισσότερο για τον τρόπο διαχείρισης και προώθησης των ευρύτερων ζητημάτων που προσδιοριζουν την σημερινη  ευρωπαική πραγματικότητα που βέβαια αφορουν και την χώρα μας, αλλα όχι μονο. Ετσι το κρίσιμο ερωτημα, με δεδομενο και τον αερα των Ευρωεκλογων είναι αν η Κυβερνηση στην διαδικασια αυτή θα εκμεταλλευτει το αξιωμα του προεδρευοντος ώστε οι τελικες αποφασεις που θα ληφθουν για τα θεματα αυτά να συμβαλλουν στην απαντηση στο ερωτημα που η ιδια ηδη εθεσε σχετικά με το ποια Ευρωπη θελουμε, ερωτημα βεβαια που είναι και το βασικο διακυβευμα των επικειμενων Ευρωεκλογων.

barozo-samaras01-10january2014

Υπο αυτό το πρισμα, ορισμενα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν ιδιατερη σημασία: Το πρωτο αφορα στην αναβολή της επίσκεψης της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που ερευνά την νομιμότητα των ενεργειων της Τροικας στις υπερχρεωμενες χώρες του Νοτου. Η προσπαθεια, το σκεπτικο και η αποφαση για την αναβολη της επισκεψης ηταν, το λιγοτερο, αστοχες ενεργειες, γεγονος που επιβεβαιωνεται και από τις αντιδρασεις που υπήρξαν κυριως εκτος Ελλαδας. Η επισκεψη της εν λογω επιτροπης όχι μονο δεν θα επεσκιαζε τις εκδηλωσεις για την αναληψη της Προεδριας αλλα θα είχε θετικα αποτελεσματα διοτι θα εδειχνε πανευρωπαικα τον σεβασμο της Ελληνικης Προεδριας στις κοινοβουλευτικες διαδικασιες και την προθεση της για την προασπιση της  δημοκρατιας και της διαφάνειας. Και μπορεί μεν οι γραφειοκράτες να ενοχλούνται από την ερευνα  μιας  επιτροπής του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου για λογους που ευκολα γίνονται αντιληπτοι, η κυβερνηση όμως επρεπε να δει το ζητημα διαφορετικα.

Το δευτερο αφορα στη δηλωση-προταση του αρχηγου της κοινοβουλευτικης ομαδας των ευρωπαιων Σοσιαλιστων κ.H. Swoboda, συμφωνα με την οποια πραγματικη νικη για την Ελληνικη Προεδρια θα είναι η καταργηση της Τροικας. Δηλωση με θεσμικη και πολιτική σημασία διοτι αφενος αφορα ολοκληρη την Ευρωπαικη Ενωση ενοψει μαλιστα και των σημαντικων αποφασεων που θα ληφθουν για τα θεματα της οικονομιας και νομισματικης πολιτικης, αφετερου εκτεινεται περαν των οριων της  Ευρωπαικης Ενωσης και αφορα και τις σχέσεις της με το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο. Αντιστοιχη δηλωση είχε κανει παλαιοτερα και η Αντιπροεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης κα Reding.

Το τριτο αφορα στις δηλωσεις τηςΑντιπροεδρου της Ευρωπαικης Επιτροπης κας Reding σχετικά με την επισπευση των διαδικασιων για την συναψη συμφωνιας για τους κανονες προστασιας των προσωπικων δεδομενων, μιας συμφωνιας που θεωρειται πολύ σημαντικη αφού θα αναφερεται και σε εταιρειες που εχουν δεδομενα Ευρωπαιων πολιτων ακομα και αν η επεξεργασια των δεδομενων αυτών γινεται εκτος Ευρωπης.

Η Επιτροπος που λογω της μακρας θητειας της και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαικη Επιτροπη γνωριζει αριστα τις ευαισθησιες των Ευρωπαιων πολιτων για τα θεματα των προσωπικων δεδομενων, αναφερθηκε και στον ρολο της Ελληνικης Προεδριας στην εξελιξη αυτή.

Ο τροπος με τον οποιο θα αντιμετωπισει η Ελληνικη Προεδρια και την  επιτροπη του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου γνωστη και ως “Troika Report”, και το ζητημα της καταργησης της Τρόικα, που εθεσε ο κ. Swoboda και το θεμα των προσωπικων δεδομενων που εθεσε η κα Reding θα αποκαλυπτει στην ουσια και την αποψη της Ελληνικης κυβερνησης για την μορφη και το περιεχομενο της Ευρωπης που θελουμε.

Οι σχετικες αποφασεις για τα θεματα αυτά, και όχι μονο, θα επηρεασουν σημαντικα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογων. Ας μη διαφευγει της προσοχής του Πρωθυπουργου το γεγονος αυτό.

* Ο Γιωργος Δημητρακόπουλος είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Koινοβουλίου

Greece-EU-Presidency01-07january2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: