Εχθρικό κλίμα και μηδενική πρόοδο στις συνομιλίες του Μοντρέ “βλέπει” η εφημερίδα η NY Times




Το ιδιαιτέρως εχθρικό κλίμα που επικράτησε στη Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας λόγω της δριμείας αντιπαράθεσης των αξιωματούχων του συριακού καθεστώτος με την ηγεσία των Σύρων ανταρτών, αλλά και τη μη συμμόρφωση του Σύρου ΥΠΕΞ Walid al-Moallem προς τις παραινέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon, στο πλαίσιο διεξαγωγής των συνομιλιών, προβάλλει ανταπόκριση από το Μοντρέ των Michael R. Gordon και Anne Barnard.

Η ανταπόκριση δημοσιευεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Syrian Peace Talks Open With Vitriol, as Official Rails at Rebels».

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, «μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, η αίσθηση ότι οι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες δεν θα είχαν αίσια έκβαση επιδεινώθηκε, όταν η όλη διαδικασία τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει καμία υπόνοια προόδου για την επιβολή κατάπαυσης των εχθροπραξιών σε τοπικό επίπεδο ή τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό πολιορκία».

Από την πλευρά του, τονίζεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ John Kerry επεσήμανε σε δηλώσεις του προς τους δ/φους τη σημασία σύγκλησης της διεθνούς συνόδου για τη Συρία με τη συμμετοχή αξιωματούχων και διπλωματών από 40 χώρες και οργανισμούς. Αναγνώρισε επίσης ότι ανέκαθεν θεωρούσε τις εν λόγω συνομιλίες δύσκολες, ενώ χαρακτήρισε τη Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία ως μια «διαδικασία» (process), που όπως υπαινίχθηκε, ενδέχεται να διαρκέσει επί μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ διαθέτουν τρόπο για αύξηση της επιρροής τους στην κυβέρνηση Assad, o κ. Kerry δήλωσε ότι η κυβέρνηση Obama θα υποστηρίξει μια «αυξημένη» βοήθεια προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων επιλογών. Ωστόσο, προστίθεται στην ανταπόκριση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπήρξε ασαφής ως προς τις επιλογές αυτές και ο Λευκός Οίκος είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στην επιβολή στρατιωτικής δύναμης στη Συρία, ή ακόμη και στο να αντιμετωπίσει την κρίση στη Συρία ως την κύρια πρόκληση στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

http://www.nytimes.com/2014/01/23/world/middleeast/syria.html

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry holds a one-on-one chat with Saudi Foreign Minister Crown Prince Saud al-Faisal after the morning session of the Geneva II conference in Montreux, Switzerland, on January 22, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: