Αρθρο της Washington Post κατά του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων με αναφορά στην Ελλάδα




Ο Charles Lane, έγκριτος αρθρογράφος της WASHINGTON POST, σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα με τίτλο «It should be game over for the Olympics» τάσσεται κατά του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, με αφορμή την διοργάνωση των χειμερινών Ο.Α. από το δεσποτικό καθεστώς του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμίρ Πούτιν.

Ο τελευταίος, εκτός από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς του αντιπάλους στοχοποιοί σήμερα κοινωνικές ομάδες όπως τους ομοφυλόφιλους, αναφέρεται

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στον εκφυλισμό των Ο.Α., που απέχουν σήμερα πολύ ή και αντιβαίνουν στις αρχικές προθέσεις του βαρόνου, Pierre de Coubertin, που είχαν ως κύριο στόχο την προώθηση της διεθνούς ειρήνης, κατά το πρότυπο των αρχαίων ελληνικών Ο.Α.

Οι σύγχρονοι αγώνες ωστόσο αποτέλεσαν συχνά πεδίο εκδήλωσης πολιτικών σκοπιμοτήτων, που οδήγησαν στο μποϊκοτάρισμά τους, ενώ ενίσχυσαν τον εθνικισμό, αντί να τον μειώσουν. Επιπρόσθετα, το κυνήγι του πρωταθλητισμού και των οικονομικών προνομίων που τον συνοδεύουν έχουν οδηγήσει στην ευρεία χρήση των αναβολικών από τους αθλητές και στην έντονη εμπορευματοποίηση των αγώνων, ενώ αφθονούν οι ενδείξεις διαφθοράς στους κόλπους της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναφορά γίνεται επίσης στο υπερβολικό κόστος διοργάνωσης των Ο.Α., σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν 30 χρόνια για την εξόφληση της κατασκευής του κεντρικού σταδίου στο Μόντρεαλ, για τους αγώνες του 1976. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, ένας από τους λόγους της οικονομικής εξαθλίωσης της Ελλάδας ήταν η εκτόξευση του δημοσίου χρέους κατά 9 δις δολάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι οποίοι κόστισαν συνολικά 11 δις δολάρια, το υψηλότερο κόστος διοργάνωσης έως σήμερα.

http://www.washingtonpost.com/opinions/charles-lane-the-olympics-should-be-on-their-way-out/2014/01/20/cb610d62-820b-11e3-bbe5-6a2a3141e3a9_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: