1 εκ. εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι




Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Mark Lowen, κάνει ρεπορτάζ για τους χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι αν και βρίσκονται εν ενεργεία («Greece’s Million Unpaid Workers»).

Aναφέρεται στην περίπτωση του πλοίου «Πηνελόπη», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και κατειλημμένο από τους ναυτικούς που δούλευαν σε αυτό, καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρία τους χρωστά δεδουλευμένα πολλών μηνών. Το BBC αποπειράθηκε να επικοινωνήσει με την εταιρεία (Αγούδημος) για διευκρινήσεις, χωρίς επιτυχία.

Οι ναυτικοί του «Πηνελόπη» είναι απλώς ορισμένοι από τους Έλληνες που εργάζονται για ιδιωτικές εταιρίες και παραμένουν απλήρωτοι: ανέρχονται στο 1 εκ., ενώ σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η μία στις δύο εταιρίες δεν πληρώνει το προσωπικό της εμπρόθεσμα. Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πλάτων Τήνιος, επισημαίνει τη διασύνδεση του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όταν το δημόσιο στριμώχνεται, δεν εξοφλεί τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα έχει στερέψει ο τραπεζικός δανεισμός ή έχει γίνει πολύ ακριβός, συνεπώς οι εταιρίες προσπαθούν να εξοικονομήσουν μέσω της καθυστερημένης καταβολής των μισθών των υπαλλήλων τους, ενώ αμφισβητείται και η μελλοντική δυνατότητά τους να ανακάμψουν σε μια οικονομία που βαρύνεται από χρόνια ύφεση. Στη συνέχεια αναφέρεται η περίπτωση των Ελληνικών Ναυπηγείων, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2012.

Εν προκειμένω, η μη λειτουργία των Ναυπηγείων σχετίζεται με τη διαφθορά (παρατίθεται το ιστορικό της ιδιοκτησίας από την HDW, η ανάμιξη Τσοχατζόπουλου και  η αγορά από την Abu Dhabi Mar, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC. Σημειώνεται ότι την ίδια άρνηση αντιμετώπισε ο ανταποκριτής από το Υπουργείο Άμυνας. Παρατίθεται ωστόσο δήλωση του Μ. Βορίδη, ο οποίος εκτιμά ότι η εταιρία, που αθέτησε τις υποχρεώσεις της, επιχειρεί να πιέσει το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιώντας το κοινωνικό πρόβλημα των εργαζομένων).

Ο Mark Lowen υπογραμμίζει ότι το 1 εκ. των απλήρωτων εργαζομένων δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό των ανέργων, που έχει φτάσει το 27% και ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μία χώρα της ΕΕ, αν και στη σημερινή Ελλάδα πολύ λίγα σοκάρουν.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25215690

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: