Το άγαλμα Τρούμαν και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ




Στον συμβολισμό του Αγάλματος του Προέδρου Τρούμαν, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθόλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ελληνικής ιστορίας, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται ο Matt Vasilogambro σε άρθρο του στο THE NATIONAL JOURNAL με τίτλο «The Poor, Tortured, Bombed, Painted Truman Statue in Athens».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το άγαλμα, από την τοποθέτησή του, το 1963, έως σήμερα, αποτέλεσε σημείο διαμαρτυρίας των Ελλήνων κατά των ΗΠΑ σχετικά με διάφορα θέματα, όπως το δόγμα Τρούμαν, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την αμερικανική στήριξη στην χούντα.

Το άγαλμα, όπως επισημαίνεται, έχει υποστεί, κατά καιρούς, διάφορους βανδαλισμούς, έχει βαφτεί με λαδομπογιά, έχει ανατραπεί, ενώ το 1987 είχε αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής οργάνωσης. Κατά το παρελθόν το σοσιαλιστικό κόμμα είχε διατυπώσει μάλιστα την άποψη για απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Στον χώρο του αγάλματος, επάνω στο μάρμαρο, έχει γραφτεί με λαδομπογιά το σλόγκαν «Ελλάδα και Κύπρος ενωμένοι», μια υπόμνηση για το 1974, όταν οι ΗΠΑ δεν παρεμπόδισαν την Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 40% της Μεγαλονήσου, γεγονός που παραμένει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ισχυρές. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισκέφτηκε πριν από λίγο καιρό την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα, την ώρα που η ελληνική οικονομία αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται. Το Άγαλμα Τρούμαν αποτελεί ωστόσο κατάλοιπο της ελληνικής εχθρότητας κατά των ΗΠΑ.

http://www.nationaljournal.com/politics/the-poor-tortured-bombed-painted-truman-statue-in-athens-20131203

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: