Συνολική αποτίμηση του 2013 από τον Guardian




Στην ετήσια επιθεώρηση της Guardian για τη χρονιά που πέρασε από τον Ian Traynor, η γενική εκτίμηση είναι ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μιας χαμένης δεκαετίας και μιας αυξανόμενης πολιτικής αντιπαλότητας, ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει («Guardian Weekly Year in Review 2013: Austerity Takes its Toll on Europe’s Confidence»).

H ευρωζώνη είναι τελματωμένη στη στασιμότητα, στα όρια του αποπληθωρισμού, με μειωμένο ΑΕΠ, αναιμική ανάπτυξη, καταστροφικά υψηλά επίπεδα ανεργίας για τους νέους (50% σε Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία και 25% σε πολλές άλλες περιοχές). Η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία αντίστοιχα) βρίσκονται σε δεινή θέση και η Γερμανία φοβάται ότι θα επηρεάσουν και τη δική της οικονομική απόδοση.

Το Βερολίνο πολεμά την τραπεζική ένωση τους τελευταίους 18 μήνες. Το 2014 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά σταθμό για την ΕΕ, καθώς είναι η χρονιά που θα αναδιανεμηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι ρόλοι κλειδιά και θα καθοριστεί η σχέση μεταξύ των αντιπάλων θεσμών της ΕΕ.

Το πολιτικό κόστος της κρίσης είναι πολύ πιθανό να αντικατοπτριστεί στις Ευρωεκλογές. Ως αποτέλεσμα ετών λιτότητας, επανεθνικοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και της μεγάλης ανεργίας, οι λαϊκιστές που τάσσονται εναντίον της ΕΕ προβλέπεται να τα πάνε καλά στις Ευρωεκλογές. Θα διασφαλίσουν συμβολικές νίκες, λαμβάνοντας το 30% των θέσεων, βάζοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, υποχρεώνοντας τα κόμματα του μεσαίου χώρου να δώσουν μια πιο δεξιά χροιά στις πολιτικές τους, ενώ θα επωφελούνται από τις ‘αποτυχίες’ των κομμάτων αυτών.

Τον Οκτώβριο θα οριστεί νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νέος επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής. Όσο αυτά τα παιχνίδια απασχολούν τις Βρυξέλλες, ο πραγματικός κόσμος της Ευρώπης διέπεται από το βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο χρόνων λιτότητας και κρίσης, του πολιτικού κόστους της μίνιμουμ ανάπτυξης, του αποπληθωρισμού και της μαζικής ανεργίας. Η αδυναμία των Γάλλων και η άσχημη κατάσταση των Ιταλών θα ενισχύσει την υπερισχύουσα ανησυχία για την πτώση της Ευρώπης.

http://www.theguardian.com/theguardian/2013/dec/19/guardian-weekly-europe-2013-year-in-review

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: