Οι προβλέψεις του Νουριέλ Ρουμπινί για το μέλλον της Νομισματικής Ενωσης




Το 2013, παρά ορισμένες θετικές εξελίξεις εντός της νομισματικής ένωσης, όπως την έναρξη μιας τραπεζικής ένωσης, τη λήξη της ύφεσης στο σύνολο της ευρωζώνης και τη βελτίωση των δημοσιονομικών ισοζυγίων, η πρόοδος προς την πλήρη ένωση χαρακτηρίστηκε από βραδείς ρυθμούς, ενώ τα ποσοστά δημοσίου χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αυτό επισημαίνει ο  Nouriel Roubini, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας «Roubini Global Economics» και καθηγητής στο Stern School of Business του New York University, σε άρθρο του με τίτλο «Euro Marriage in Peril» στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES.

Παράλληλα, συνεχίζει ο διεθνής οικονομολόγος, παρά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ισχύς του ευρώ την ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό και η μείωση των πιστώσεων παρεμπόδισε την οικονομική ανάκαμψη, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν ενδεχομένως υψηλά, τροφοδοτώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Σε σχέση δε με τις προβλέψεις για το 2014, ο Roubini τονίζει ότι «αναμένονται νέες ανησυχίες σε περίπτωση που η κούραση από τα μέτρα λιτότητας εξαπλωθεί σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και λαϊκίστικα κόμματα κερδίσουν ισχύ στις ευρωεκλογές το Μάϊο του 2014».

Εάν η ευρωπαϊκή περιφέρεια αποδειχθεί ικανή να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ο πυρήνας της ευρωζώνης θα συμφωνήσει σε πλήρη ένωση. Εάν όχι, τότε περισσότερες χώρες θα υποφέρουν μια κρίση χρέους κατά τα ελληνικά πρότυπα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας θα ωθήσει ορισμένα κ-μ πίσω στα εθνικά τους νομίσματα και το φαινόμενο ντόμινο θα διασπάσει τελικώς την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ.

http://www.nytimes.com/2013/11/28/opinion/euro-marriage-in-peril.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: