Νέα φόρμουλα από τον Ερογλου, ενώ διχάζει η συνάντηση του Ντάουνερ με τον Νταβούτογλου




Του Αριστείδη Βικέτου

Σαρανταοκτώ ώρες μετά την συνάντηση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Κυπρίου προέδρου, έκανε αυστηρό διάβημα προς την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπαντεχάϊμ δια του αναπληρωτή γενικού  διευθυντή, πρέσβη, Τάσου  Τζιωνή.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για διενέργεια ανάλογου διαβήματος, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των Η.Ε στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τα ΗΕ, η Κυπριακή Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «έντονη απογοήτευση και βαθύτατη δυσαρέσκεια για τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ  με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 14 Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα, και μάλιστα στην ούτω καλούμενη ¨πρεσβεία¨ της Τουρκίας». Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται «η σοβαρότητα της εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια Ντάουνερr έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης  για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και ότι, «ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Κυπρίου προέδρου».

Επίσης, πληροφορούνται  οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι η ενέργεια του κ. Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω.

Ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο «βρίσκονται κοντά στην κατάληξη του κοινού ανακοινωθέντος», αλλά ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πολλές αρνητικές δηλώσεις για το θέμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους, τους κάλεσε να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για το κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Ναμί ανέφερε ότι οι προσπάθειες παίρνουν περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν και πρόσθεσε ότι ο στόχος για πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων τον Μάρτιο δεν μπορεί να επιτευχθεί και αναγκαστικά ο στόχος μετατίθεται.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε λίγους μήνες υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα είναι εντατικές.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναμένει την αντίδραση και την τελική απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στις νέες προτάσεις του για το κοινό ανακοινωθέν. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου έχει τεθεί επί τάπητος ένα νέο πλαίσιο συζήτησης. Συνεργάτες τού Ντερβίς Έρογλου ισχυρίζονται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν με μια νέα πρόταση, «η οποία έρχεται να λύσει πολλά προβλήματα».

Η τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman» σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «Η τουρκική πλευρά προτείνει νέα φόρμουλα για το Κυπριακό», που υπογράφει η Σινέμ Τσενγκίζ, αναφέρεται στην πρόταση των «Τουρκοκυπρίων» για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Στο δημοσίευμα εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η νέα πρόταση της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», η οποία έχει ήδη την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να γίνει αποδεκτή και από την «ε/κ» πλευρά.

Η υπογράφουσα το δημοσίευμα, Σινέμ Τσενγκίζ, αναφέρεται στη δήλωση ανώτερου «τ/κ» αξιωματούχου, ο οποίος διατηρώντας την ανωνυμία του, είπε ότι «η νέα πρωτοβουλία προτείνει ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό, αλλά κοινή κυριαρχία στο νησί, η οποία θα σέβεται εξίσου τα δικαιώματα των τ/κ και των ε/κ. Με τη νέα φόρμουλα, οι δύο πλευρές θα έχουν ίσα δικαιώματα και καμία πλευρά δε θα υπερισχύει έναντι της άλλης».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν η πρόταση εκτιμάται ότι είναι προς το συμφέρον της «ΤΔΒΚ», ο τ/κ αξιωματούχος  απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής της. «Δεν είναι μια πρόταση, η οποία θα ικανοποιήσει μια μόνο πλευρά – πρόκειται για “πρόταση συναίνεσης”.  Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το νέο σχέδιο αποτύχει λόγω της απόρριψής του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή νέο σχέδιο.

«Επί του παρόντος, ο Ντάουνερ έχει και άλλες λύσεις κατά νου. Ωστόσο, έχουμε προτείνει τη νέα αυτή φόρμουλα, για να δείξουμε την προθυμία μας στην επίλυση του θέματος. Στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη το σχέδιο του Ντάουνερ. Πρόκειται για την τελευταία καλόπιστη πρότασή μας. Δε θα προχωρήσουμε παραπέρα», κατέληξε ο τουρκοκύπριος   αξιωματούχος.

Η φωτογραφία πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Καθημερινή Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: