Καθυστερεί η διαμόρφωση του σχεδίου “χρηματοδότηση με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις”




Νέα αναβολή πήρε από τους Ευρωπαίους ηγέτες η εισαγωγή του γερμανικής έμπνευσης συστήματος που έχει στόχο την ενθάρρυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς οι χώρες του Βορρά και του Νότου διαφωνούν ως προς τα παρεχόμενα κίνητρα αναφέρει ο Ian Wishart σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Leaders Delay Deal on Incentives for Economic Reforms».

Η προθεσμία για απόφαση τον Ιούνιο είχε μετατεθεί για τον Οκτώβριο, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν σχετικά με τη δεσμευτικότητα των αναπτυξιακών μέτρων και για το είδος των κινήτρων που πρέπει να δίδονται στις χώρες που τα εφαρμόζουν.

Το σχέδιο αποτελεί ήδη οπισθοχώρηση σε σχέση με τις αρχικές φιλοδοξίες για πλήρη οικονομικό συντονισμό στην Ευρωζώνη. Καθώς η Γερμανία αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, η ΕΕ άρχισε να επεξεργάζεται σχέδια ενίσχυσης της οικονομικής πειθαρχίας. Η κα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα υπάρξει σταδιακή πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος και στην ανάγκη περαιτέρω διασάφησης του σχεδίου.

Το σχέδιο αφορά στη σύναψη ειδικών δεσμευτικών συμβολαίων μεταξύ των κ-μ και της ΕΕ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στη Δικαιοσύνη.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-19/european-leaders-seek-to-tie-nations-to-economic-improvements.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: