Δημοσιοποίηση του σχεδίου καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας




Στη δημοσιοποίηση του σχεδίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) με στόχο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με διεθνή συμμετοχή χωρών, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, καθώς και ευρωπαϊκών κρατών, αναφέρεται ανταπόκριση από τη Γενεύη του Nick Cumming-Bruce.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Chemical Weapons Agency Unveils Plan for Destroying Syria’s Stockpile”.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΧΟ, οι χημικοί παράγοντες που συνθέτουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα μεταφερθούν από το καθεστώς της Δαμασκού στο λιμάνι της Λαττάκειας με ρωσικά θωρακισμένα φορτηγά υπό την εποπτεία κινεζικών καμερών. Η καταστροφή των χημικών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα, αφού πρώτα το φορτίο μεταφερθεί σε λιμάνι της Ιταλίας στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Cape Ray, που θα είναι εφοδιασμένο με κινητά εργαστήρια ειδικά για το σκοπό αυτό.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Ιταλίας για το λιμάνι (που δεν κατονομάζεται), δίνει τη δυνατότητα να αποφευχθεί το ριψοκίνδυνο έργο της προσπάθειας μεταφοράς των χημικών παραγόντων στην ανοικτή θάλασσα. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ, Ahmet Uzumcu δήλωσε ότι η οργάνωση θα επιδιώξει σήμερα να λάβει προσφορές από εμπορικές εταιρείες για την καταστροφή των λιγότερο τοξικών χημικών παραγόντων και των αποβλήτων που θα παραχθούν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στο Cape Ray.

Ο κ. Uzumcu ανέφερε επίσης ότι ο Οργανισμός ευελπιστεί για την ολοκλήρωση των εργασιών έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου στις 8 Ιανουαρίου με τα 41 μέλη του συμβουλίου του ΟΑΧΟ, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

http://www.nytimes.com/2013/12/19/world/middleeast/syria-chemical-weapons.html?pagewanted=print

http://www.nytimes.com/interactive/2013/12/19/world/middleeast/the-plan-to-destroy-syrias-chemical-arsenal.html?_r=0

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑ

Η παράνομη μετανάστευση και εν προκειμένω η αύξηση του αριθμού μεταναστών εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία και ο αντίκτυπός της στα φτωχά ευρωπαϊκά κράτη, είναι το θέμα άρθρου στην CHRISTIAN SCIENCE MONITOR («Europe’s Border Nations: We’re not ready for more Syrian refugees. The UN has called for Europe to step up its efforts, but the EU’s poorer nations say there are already more asylum seekers than they can handle»).

Στα ευρωπαϊκά σύνορα συσσωρεύονται πληθώρα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ και τα περιφερειακά κ-μ παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το βάρος τόσων αιτήσεων, μέτρα που ενδεχομένως ενισχύσουν το πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Οι δύο χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επί του παρόντος είναι η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, που δέχονται μεγάλη εισροή μεταναστών που αιτούνται ασύλου, εν μέρει και επειδή η μεγάλη αστυνόμευση στην Ελλάδα τους αποτρέπει από το να μπουν ή να παραμείνουν στην Ελλάδα (μαρτυρίες μεταναστών).

Η Αντιπροσωπεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι οι αιτήσεις για άσυλο στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τα κέντρα κράτησης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανασταλτικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από κ-μ.

Επισημαίνεται πάντως πως κ-μ όπως η Βουλγαρία ήταν απροετοίμαστα για τους μεγάλους αριθμούς που δέχονται, αν και η Αντιπροσωπεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες διαφωνεί και δηλώνει πως άλλα κ-μ δέχονται ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/1218/Europe-s-border-nations-We-re-not-ready-for-more-Syrian-refugees

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: