Βελτίωση του επενδυτικού κλιματος στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, “βλέπει” το CNBC




Στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων επενδυτών, αναφέρεται ο Bryan Borzykowski σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Eyeing Southern Europe? Proceed with caution, experts say», καταγράφοντας την επιστροφή κεφαλαίων σε μια αγορά που παρέμενε για καιρό αποκλεισμένη.

Ο Joseph Kelly, σύμβουλος επενδύσεων στην VALIC Financial Advisors, απέφευγε τα τελευταία χρόνια να επενδύσει τα χρήματα των πελατών του στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα πράγματα ωστόσο άλλαξαν πριν από έξι μήνες, καθώς ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές επιστρέφουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την EPFR Global, εταιρεία που καταγράφει τις εισροές κεφαλαίων παγκοσμίως, από τον περασμένο Ιανουάριο 13,4 δις δολάρια έχουν διοχετευτεί σε funds που δραστηριοποιούνται στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, 1 δις περισσότερα από πέρυσι.

Βελτίωση παρατηρείται και στα χρηματιστήρια του Νότου, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει αύξηση 21%. Σύμφωνα με την Bertie Thomson, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management, «παρατηρείται μια πραγματική αλλαγή επενδυτικού κλίματος σε σχέση με πέρυσι. Οι επενδυτές φοβόντουσαν τότε μήπως χάσουν χρήματα. Σήμερα φοβούνται μήπως βγουν ζημιωμένοι (εάν δεν επενδύσουν)».

Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την περιοχή καθώς οι πληττόμενες χώρες φαίνεται να ανακάμπτουν. Υπάρχει τώρα η προοπτική μιας ισχνούς ανάπτυξης, οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί, οι χαμηλοί μισθοί ενισχύουν τους τομείς της μεταποίησης, ενώ δεν υπάρχει πλέον η απειλή διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ορισμένοι ωστόσο επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την πολιτική σταθερότητα, καθώς λόγω της υψηλής ανεργίας, σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Ισπανία, οι πολίτες δεν αισθάνονται τόσο θετικά έναντι της Ευρώπης, όσο οι επενδυτές. Ανησυχία επίσης εκφράζεται και για ορισμένες κρατικές δομές, όπως τους Δήμους, όπου δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, πλήττοντα την ανάκαμψη.

http://www.cnbc.com/101282444

Photo: CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: