Αφιέρωμα της WSJ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής και το ρόλο του κ. Σαμαρά




Εκτενή ανταπόκριση από τον Πειραιά των Marcus Walker και Marianna Kakaounaki, με τίτλο «Greece Struggles to Outlaw Its Golden Dawn Fascist Party», φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, με θέμα τις εντεινόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει την Χρυσή Αυγή παράνομη οργάνωση.

Στο δημοσίευμα προβάλλονται οι αρχικές επιφυλάξεις της ελληνικής αστυνομίας να παρέμβει άμεσα για την αντιμετώπιση της δράση της ΧΑ (επιφυλακτικότητα που φάνηκε και στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες), γεγονός που όπως τονίζεται, αντανακλούσε τη διστακτικότητα της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της οργάνωσης.

Ωστόσο, η σύλληψη ηγετικών στελεχών της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Φύσσα σηματοδότησε την αρχή των ριψοκίνδυνων προσπαθειών για την αντιμετώπιση ενός κόμματος που επιδίδεται σε πράξεις βίας και νεοναζιστική ρητορική. Η αυξανόμενη στήριξη πολιτών προς τη Χρυσή Αυγή από το 2012 συμβολίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση στην Ευρώπη πυροδότησε τις πλέον ριζοσπαστικές δυνάμεις στη γηραιά ήπειρο, καθώς από την Ισπανία έως τη Φιλανδία, η ακραία δεξιά και η ακραία αριστερά βρίσκονται σε άνοδο.

Αναφέρεται δε ότι η ΧΑ, πρώην περιθωριακή οργάνωση γνωστή για τους στρατιωτικούς της χαιρετισμούς και την άρνηση του Ολοκαυτώματος, αυτό το φθινόπωρο, βάσει δημοσκοπήσεων, ανέβασε τη δημοτικότητά της περίπου σε ποσοστό 15%.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης και στο ρόλο του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως προς την αργοπορία των ελληνικών αρχών να απαντήσουν στην αυξανόμενη βία της ΧΑ, λόγω της ανησυχίας για την εκλογική τους βάση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους και αναλυτές, σημαντικός παράγοντας ήταν η «διχασμένη πολιτική προσωπικότητα» του κ. Σαμαρά, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανατράφηκε από μια φιλελεύθερη μητέρα από την εμπορική αριστοκρατία των Αθηνών και έναν δεξιό πατέρα με καταγωγή από ένα φτωχό χωριό με αντικομουνιστική παράδοση.

Η ίδια η καριέρα του  κ. Σαμαρά ταλαντεύτηκε μεταξύ μιας φλογερής εθνικιστικής ρητορικής και της νηφαλιότητας ενός έμπειρου πολιτικού.  Σημειώνεται δε ότι ο κ. Σαμαράς αποστρέφεται τους νεοναζιστές, καθώς η προπρογιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε το 1941 την ημέρα που οι Γερμανοί εισβολείς ύψωσαν τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη.

Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζεται, η ρητορική του κ. Σαμαρά για τις εκλογές του 2012 περιελάμβανε την έκκληση για επανακατάληψη των πόλεων από τους Έλληνες έναντι των ‘τυραννικών μεταναστών’, που όπως ο ίδιος δήλωσε ‘ήταν φορείς πολλών ασθενειών’.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ρόλο του στενού συμβούλου  του Πρωθυπουργού, κ. Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος ηγήθηκε των αντιδράσεων στις προτάσεις για ποινικοποίηση της Χρυσής Αυγής, λ.χ. της πρότασης για απαγόρευση παρελάσεων από το κόμμα, προειδοποιώντας για μια κίνηση που ο ίδιος θεωρούσε ότι θα προσδώσει στα μέλη της την εικόνα του μάρτυρα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303281504579219983801909944

Βίντεο-αναδρομή για την πορεία  της Χρυσής Αυγής από την άνοιξη του 2012 έως σήμερα, με τίτλο «The rise of Golden Dawn» (διάρκειας: 5΄ περίπου),  σε παραγωγή των Markus Walker/Mark Kelly, φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL.

Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Χρυσή Αυγή από μια ‘σκοτεινή’ ακροδεξιά οργάνωση έχει μετατραπεί σε περίοδο μικρότερη των δύο ετών στο τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα, ωθώντας τις ελληνικές αρχές να προβούν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της δράσης της.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται συνοπτικά σε σημαντικές στιγμές για την πορεία του κόμματος από την άνοιξη του 2012 (όταν μεσούσης της κρίσης η ΧΑ υποσχόταν «να καθαρίσει τη βρωμιά»), έως σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2012 (είσοδος της ΧΑ στη Βουλή με ποσοστό 7%), τον Ιούλιο του 2012 (διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες), τον Ιανουάριο του 2013 (δολοφονία 27χρονου Πακιστανού Shehzad Luqman), τον Σεπτέμβριο του 2013 (διαδήλωση 5.000 υποστηρικτών της σε επέτειο μνήμης για τα Ίμια), τον Σεπτέμβριο του 2013 (δολοφονία Παύλου Φύσσα και απαγγελία κατηγοριών από ελληνικές αρχές κατά στελεχών κόμματος για συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση) και τέλος, τον Νοέμβριο του 2013 (δολοφονία δύο μελών της ΧΑ).

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με την επισήμανση  της δημοσιογράφου Mariannas Kakaounaki ότι προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί η επιτυχία των μέτρων καταστολής της ΧΑ, ότι βάσει στοιχείων φαίνεται εκ νέου άνοδος της δημοτικότητας του κόμματος και ότι το πρόβλημα της ΧΑ δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά.

http://live.wsj.com/video/the-rise-of-golden-dawn/9F028259-E0F1-4EF2-BF43-26F809E412C8.html?KEYWORDS=Greece#!9F028259-E0F1-4EF2-BF43-26F809E412C8

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: