Αντιδράσεις σε σχέδιο δανεισμού με προληπτική επιβολή απωλειών σε ιδιώτες πιστωτές




Ορμώμενοι από την τραυματική εμπειρία των δύο δανείων προς την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, σε πρότασή τους τον περασμένο Απρίλιο, επέμειναν στην αναδιάρθρωση ενός υπερβολικού εθνικού χρέους πριν την παροχή μελλοντικών δανείων, μεταθέτοντας μεγαλύτερο μέρος του βάρους  στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό επισημαίνει η Matina Stevis σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Learning From the Greeks—and Their Debt».

Ωστόσο, σε άλλη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων για το εθνικό χρέος – συμπεριλαμβανομένων του δικηγόρου Lee Buchheit, του ακαδημαϊκού Mitu Gulati και της πρώην αναπληρώτριας διευθύντριας του ΔΝΤ Anne Krueger- τάχθηκαν υπέρ μιας ηπιότερης μεταχείρισης των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, πρεσβεύοντας ότι οι υφιστάμενοι κάτοχοι χρέους πρέπει να υποχρεωθούν να παρατείνουν το χρόνο ωρίμανσης του χρέους από τρία έως πέντε έτη, προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για τη δανειολήπτρια χώρα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού θα συνεχίσουν να εξετάζουν την πρόταση του Απριλίου, αλλά δεν σκοπεύουν να καταρτίσουν τελικό σχέδιο έως το νωρίτερο, τον Ιούνιο του 2014. Παράλληλα, το ΔΝΤ και οι συντάκτες της πρόσφατης έκθεσης συμφωνούν ως προς την ανάγκη να θέσουν σε εφαρμογή πλαίσιο για τη διαχείριση μη βιώσιμων κρατικών χρεών πριν κυριαρχήσει αναταραχή στις αγορές. Ωστόσο, η αναφορά της ομάδας εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη από το ΔΝΤ προληπτική προσέγγιση στο θέμα του δανεισμού «ενδεχομένως θα εξαναγκάσει τον οφειλέτη σε μια περιττή αναδιάρθρωση χρέους».

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, Mitu Gulati του Duke University, δήλωσε σε συν/ξη ότι «ο διάλογος αποτελεί άμεσο προϊόν του τι συνέβη στην ευρωζώνη και ειδικότερα του τι συνέβη με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ εμπλέχθηκε στην παροχή μέρους του ελληνικού δανείου, παρόλο που φαινόταν εξ αρχής ξεκάθαρα ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Αποφάσισαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να επαναληφθεί το ίδιο πράγμα».

Ο κ. Gulati χαρακτήρισε ως ‘πολιτική σε μεγάλο βαθμό’ την αναφορά του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, τονίζοντας ότι «δείχνει στους Ευρωπαίους ότι τα στελέχη του ΔΝΤ δεν θα συναινέσουν τόσο εύκολα στην παροχή χρηματοδότησης για μελλοντικά δάνεια σε ιδιώτες πιστωτές».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο ακαδημαϊκός, εξακολουθούν οι πιθανότητες πως η συνεχιζόμενη αντίθεση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης σε ένα καλύτερα δομημένο καθεστώς εθνικής χρεοκοπίας θα ‘σκοτώσει’ τα σχέδια για τη μετατροπή της πρότασης από το ΔΝΤ σε νομικό σχέδιο μεγάλης διάρκειας.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304017204579224110294310506#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: