Ανδρος Κυπριανού στο ΑΠΕ: Να επιδιωχθεί ένα λακωνικό κοινό ανακοινωθέν ως βάση




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δηλώνει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.amna.gr/webtv.php?id=46026) ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένα λακωνικό κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, το οποίο να επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση λύσης», αναφέρει ο κ. Κυπριανού και υποστηρίζει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί άλλη τακτική, η οποία μας οδηγεί, κατά την κρίση μας, σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Κύπριος Πρόεδρος και κάποια επιμέρους ζητήματα τα έχει χειριστεί κατά τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά, όπως η αποκάλυψη του εγγράφου Ντάουνερ, ο χειρισμός του θέματος των διαπραγματευτών και άλλα. «Έπρεπε να τα χειριστεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη συλλογικότητα» λέει.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διαψεύδει ότι στη σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στις 14 Δεκεμβρίου, συμφώνησε με το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, που έδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην τουρκοκυπριακή. «Κάνετε μεγάλο λάθος ότι υποστηρίξαμε το προσχέδιο» λέει και διευκρινίζει: «Κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα. Άσκησα κριτική στον Πρόεδρο, όμως θεωρώ ότι δεν είναι της παρούσης να τα πω. Αναμένω να δω πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υπονομεύσω τον Πρόεδρο. Εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε, όταν και εφόσον καταλήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τότε θα μιλήσω και δημόσια και θα ξεκαθαρίσω πώς τοποθετήθηκα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να δώσω στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της συγκεκριμένης σύσκεψης».

Σε ερώτηση, αν είναι ματαιοπονία οι συζητήσεις για το θέμα της κυριαρχίας, που είναι το «αγκάθι» για μια συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν, αφού από το 2004 έγιναν αποδεκτά τα χωριστά δημοψηφίσματα, ο κ. Κυπριανού απαντά: «Κάθε άλλο, εγώ θεωρώ ότι το θέμα της κυριαρχίας είναι από τα πιο σημαντικά. Θεωρώ, όμως, ταυτόχρονα ότι ήταν ρυθμισμένο και σαφές μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ και την ερμηνεία, η οποία αποδίδεται στον όρο “κυριαρχία” στο έγγραφο συγκλίσεων του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ». Σχετικά εξηγεί ότι δεν ζήτησε να ληφθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το έγγραφο αυτό στο σύνολό του ως βάση των συνομιλιών, γιατί, όπως λέει, και το ΑΚΕΛ έχει πολλές διαφορετικές απόψεις για το συγκεκριμένο έγγραφο. Όμως, ο κ. Κυπριανού θεωρεί ότι η ερμηνεία για την κυριαρχία καλύπτει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. «Τουλάχιστον γνωρίζω ότι καλύπτει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα έπρεπε με αυτό τον τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να μπούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Σε αυτές θα συζητηθούν τα σημαντικά ζητήματα και θα καταβληθεί προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών» προσθέτει.

Σε παρατήρηση ότι τα χωριστά δημοψηφίσματα μπορούν να ερμηνευτούν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν χωριστή κυριαρχία, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σημειώνει πως η άποψη του για το ζήτημα της κυριαρχίας είναι ότι καλύπτει πλήρως αυτό που ονομάζεται εξωτερική κυριαρχία και απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα της εσωτερικής κυριαρχίας. «Δεν υπήρχε στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρωμένη αναφορά γι αυτό το θέμα, γι αυτό κάποιος δεν μπορεί να πει ότι το καλύπτει ή δεν το καλύπτει. Τα ζητήματα αυτά δεν συζητήθηκαν στη σύσκεψη, στις 14 Δεκεμβρίου, των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και άλλους διατυπώνεται από την πλευρά τους η θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε ένα πλαίσιο λογικό. «Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας αυτό δεν το έχω διαπιστώσει» λέει και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Αντιθέτως, ο κ. Νταβούτογλου στήριξε πλήρως τον κ. Έρογλου».

Επίσης, αναφέρει: «Είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε θέμα αλλαγής στάσης της Κύπρου στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο κ. Κυπριανού λέει ότι αν και αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό καταλήξει σε αποτυχία «θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά και με μια συνέπεια το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Τον Φεβρουάριο, το ΑΚΕΛ θα έχει προγραμματικό συνέδριο, ενώ δρομολογούνται και κάποιες αλλαγές προσώπων στη Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο. Στο ερώτημα τι θα αλλάξει στο κόμμα, εκτός από κάποια πρόσωπα, απαντά: «Αν κάποιος αναμένει ότι το ΑΚΕΛ θα αλλάξει ιδεολογία, θα απογοητευτεί» και προσθέτει: «Εκείνο, που επιχειρούμε, είναι να προσαρμοστούμε στα σημερινά δεδομένα, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία μας». Συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, θέλουμε να διευκρινίσουμε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια προκαλούν συζητήσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα δεν είναι απλώς θέμα αλλαγής, αλλά συνολικής προσπάθειας για να υπάρξει μια αναβάθμιση της οργανωτικής δυνατότητας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητούμε αλλαγές στην ανώτατη ηγεσία, αλλά και πιο κάτω. Το ζητούμενο σε ό,τι αφορά την ανώτατη ηγεσία είναι να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Όταν κάποιος παραμένει πολλά χρόνια σε ένα πόστο έρχεται φυσιολογικά η κόπωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια άτομα θα συνταξιοδοτηθούν. Θα μείνουν στην Κεντρική Επιτροπή, θα προσφέρουν υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, τα έμμισθα στελέχη του κόμματος ανά την Κύπρο είναι ίσως λιγότερα από 40, ενώ η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 105 μέλη. «Σιγά- σιγά γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση να συμπεριληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή άτομα από τον χώρο της παραγωγής με την ευρεία έννοια της λέξης και στο επόμενο συνέδριο θα γίνουν περισσότερα βήματα» σημειώνει ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ.

Τέλος, χαρακτηρίζει «άριστες» τις σχέσεις του κόμματος με τον τέως πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ για το θέμα της επιλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ μετέχει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά ως παρατηρητής και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Το θέμα θα απασχολήσει τα σώματα του κόμματος, τα οποία θα τοποθετηθούν.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: