To ΔΝΤ απαιτεί ταχεία έναρξη της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο




Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος της Κύπρου απαιτεί ταχεία έναρξη της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση του Φιλελεύθερου και του Mega κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν αυτό αποτελεί όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
 
«Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι προφανώς ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος. Μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση στο κράτος μεσοπρόθεσμα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της οικονομίας, καθώς μεταφέρονται πόροι από το κράτος προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
 
Ο κ. Ράις πρόσθεσε πως οι Αρχές διαμορφώνουν επί του παρόντος τα σχέδιά τους για ιδιωτικοποιήσεις και «είμαστε σε στενή επαφή μαζί τους για την αξιολόγηση του τρόπου που οι ειδικές ρυθμίσεις μπορούν να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους μίλησα. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα απαιτούσε την ταχεία έναρξη της διαδικασίας», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση του Φιλελεύθερου και του Mega αν αυτό είναι προϋπόθεση για την επόμενη δόση, είπε πως δεν θα ήθελε να εισέλθει σε συζήτηση για το τί είναι ή δεν είναι προϋπόθεση.
 
Ο κ. Ράις ανέφερε πως μετά την επίσκεψη στη Λευκωσία για τη δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος «η ομάδα του ΔΝΤ ετοιμάζει τώρα την πλήρη έκθεση που θα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στα μέσα Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που το Συμβούλιο συζητήσει και επικυρώσει την αξιολόγηση μπορεί να γίνει η εκταμίευση», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: IMF, CNA, Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: