Υιοθέτηση απόφασης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ




Υιοθετήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013, από την 68η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η απόφαση A/68/L.8  με την οποία καλούνται τα κράτη μέλη του Οργανισμού να τηρήσουν, με βάση τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Η εκεχειρία θα τηρηθεί για την περίοδο που ξεκινά επτά ημέρες πριν από την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας και θα διαρκέσει μέχρι και επτά ημέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

(Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 7 και 23 Φεβρουαρίου 2014 και οι Παραολυμπιακοί μεταξύ 7 και 16 Μαρτίου). Την εν λόγω απόφαση προσυπέγραψαν 70 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και ψηφίστηκε με ομοφωνία.

Στην παρέμβασή του, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Μιχάλης Σπινέλλης παρουσίασε εν συντομία την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία γεννήθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ και εφαρμόστηκε για 1200 χρόνια εκφράζοντας το σκεπτικό των Ελλήνων ότι οι Αγώνες αποτελούν ευκαιρία για αντικατάσταση της διαμάχης με τη γόνιμη και ευγενή άμιλλα.

Στο σύγχρονο κόσμο των διαφορών, των ανισοτήτων και των διαμαχών, η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική,  ενώ η ενσωμάτωσή της στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με την απόφαση 48/11 του 1993, της έδωσε νέα δυναμική και ρόλο στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της διαρκούς ειρήνης, τόνισε ο Πρέσβυς κ. Σπινέλλης.

Αναφερόμενος στην υιοθέτηση της σημερινής απόφασης ενόψει των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση, πέραν του ότι υπενθυμίζει το ρόλο του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, τονίζει περαιτέρω και το ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης,  χωρίς διακρίσεις κανενός είδους, της ανεκτικότητας και της κατανόησης, ως εξίσου σημαντικών παραγόντων για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Με αφορμή την υιοθέτηση της απόφασης αυτής, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη,  σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας διοργάνωσαν εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη με θέμα την Προώθηση της Ειρήνης μέσω της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (PromotingpeacethroughOlympicTruce)  και με αναφορά στον αντίκτυπο της ιδέας της εκεχειρίας στο σύγχρονο κόσμο.

Στην εισαγωγική παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Σπινέλλης υπογράμμισε τη συμβολή που μπορεί να έχει η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την προώθηση του δημιουργίας ειρηνικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα οι προσεχείς Αγώνες στο Σότσι να θέσουν τη βάση για διάλογο με στόχο την παγκόσμια ειρήνη.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησαν επίσης:

  ο Ιταλός πρώην υπουργός αθλητισμού και αξιωματούχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1994 MarioPescante, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στη φιλοσοφία, τις τέχνες και τις επιστήμες γενικότερα.

  ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Σότσι DmitryChernyshenko, ο οποίος παρουσίασε το έργο της οργανωτικής επιτροπής καθώς και τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες  

  ο Αναπληρωτής Γ.Γ. και Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για θέματα Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Ειρήνης WilfriedLemke, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της εφαρμογής στην πράξη της Εκεχειρίας, εκφράζοντας την ελπίδα και παράλληλα καλώντας τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε η σημερινή απόφαση να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις 70 εν εξελίξει, σήμερα, ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη παρέμβασή του, κατά την οποία χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Dr. ThomasBach. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών καθώς και κοινό εκτός των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιταλίας και της Κύπρου.

Ανακοίνωση Γραφείου Εκπροσώπου Γ.Γ. ΟΗΕ

Από το Γραφείο Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση:

Ο Γ.Γ χαιρετίζει τη σημερινή υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση της απόφασης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι και ευχαριστεί τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ελλάδας για τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στα Ηνωμένα Έθνη για την προώθηση της Εκεχειρίας. Η πολύ ισχυρή στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών στην εν λόγω απόφαση αποδεικνύει τη δύναμη του αθλητισμού στην προώθηση του στόχου της ειρήνης

Ο Γ.Γ. καλεί όλες τις χώρες να μετατρέψουν την απόφαση σε πράξη πιέζοντας για τερματισμό όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και προωθώντας το πνεύμα της Εκεχειρίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

UN Photo / Eskinder Debebe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: