Το πρόβλημα του αποπληθωρισμού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.




Για τους κινδύνους του πολύ χαμηλού πληθωρισμού κάνει λόγο δημοσίευμα του ECONOMIST (“The Perils of Falling Inflation. In both America and Europe Central Bankers should be Pushing Prices upwards”).

O προφανής κίνδυνος σχετίζεται με την ολίσθηση σε καθαρό αποπληθωρισμό, όταν οι τιμές βαίνουν μειούμενες. Η ιαπωνική εμπειρία καταδεικνύει ότι ο αποπληθωρισμός είναι καταστροφικός και δύσκολα αποφεύγεται από αδύναμες οικονομίες με υψηλά χρέη.

Οι ονομαστικοί όροι των δανείων τα καθιστούν δύσκολα προς αποπληρωμή, όταν οι μισθοί και οι τιμές μειώνονται, ενώ σε ένα κλίμα περικοπών, λιγότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν, γεγονός που αποδυναμώνει περαιτέρω την οικονομία. Στην Ελλάδα και την Ισπανία οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών υποχωρούν.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού μειώνεται για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οικονομίες με υψηλή ανεργία αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι τιμές και οι μισθοί σταδιακά να πέσουν (στην Ιαπωνία ο αποπληθωρισμός άρχισε επτά έτη μετά τη φούσκα των περιουσιακών στοιχείων).

Ακόμη και αν δεν μιλάμε για αποπληθωρισμό αλλά για πολύ χαμηλό πληθωρισμό, παραμένουν τα ανησυχητικά στοιχεία της αδύναμης οικονομίας και της υψηλής ανεργίας, των μειωμένων εισοδημάτων και της δυσκολίας αποπληρωμής των κρατικών και ιδιωτικών δανείων.

Είναι δυσχερέστερο για μη ανταγωνιστικές χώρες με ενιαίο νόμισμα να προσαρμόσουν τους μέσους μισθούς τους όταν υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός (οι ιταλικές και ισπανικές εταιρίες πρέπει να προβούν σε περικοπές μισθών ώστε να ανταγωνιστούν το ποσοστό του γερμανικού πληθωρισμού που βρίσκεται στο 1,3%). Επιπλέον τα πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού θα υπονομεύσουν τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν μια επερχόμενη ύφεση.

Ο ECONOMIST εκτιμά ότι η ΕΚΤ που μείωσε το επιτόκιο από το 0,5% στο 0,25% εχθές, έχει το περιθώριο για μεγαλύτερη επέμβαση. Οφείλει να χαλαρώσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, να προβεί δηλαδή μεταξύ άλλων σε ευρεία αγορά ομολόγων και στη δημιουργία ενός οργανισμού φθηνής χρηματοδότησης για τις τράπεζες, 

Πρέπει επίσης να ορίσει το στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% για το σύνολο της ευρωζώνης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό για τη Γερμανία.

http://www.economist.com/news/leaders/21589424-both-america-and-europe-central-bankers-should-be-pushing-prices-upwards-perils-falling

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: