Τουρκικές ασκήσεις στην απόδοση ευθυνών – Τακτική με δυο άξονες από την Άγκυρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά άρχισε ξεκάθαρα να ασκείται στο παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρουσιάζοντάς την ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο.

Τοποθετήσεις υπήρξαν με αυτή την κατεύθυνση και χθες τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα κατεχόμενα. Είναι προφανές πως η τακτική αυτή στοχεύει είτε να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο, πριν ακόμη ξεκινήσει, και να φορτωθεί η ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε να πιεσθεί η ελληνική πλευρά για μια διαδικασία εξπρές.

Σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να διαμορφωθεί και συμφωνηθεί το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα εκδοθεί στην πρώτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει ότι χωρίς τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος δεν μπορεί να γίνει συνάντηση. Έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί εκατέρωθεν προσχέδια ανακοινωθέντος, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε την τελευταία της πρόταση το περασμένο Σάββατο, ενώ αναμενόταν να γίνει κίνηση και από τους Τουρκοκύπριους χθες στη διάρκεια συνάντησης της Λίζα Μπάτενχαϊμ με τον Οσμάν Ερτούγ.

Χθες ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας σε Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πρόβαλε τους γνωστούς ισχυρισμούς του και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η επιχειρηματολογία του κατοχικού ηγέτη είναι ενδεικτική: Ο Έρογλου ανέφερε πως «πρώτα ήθελαν τα Βαρώσια. Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι εφόσον παρακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι το περιουσιακό και το εδαφικό. Αλλά μετά από αυτό προέκυψε μια άλλη προϋπόθεση. Να κάνουμε κοινό ανακοινωθέν.

Παρά το ότι λέχθηκε πως αυτό δεν χρειάζεται, δεχθήκαμε το κείμενο που ετοίμασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτή που το απέρριψε ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά και εδώ και δύο μήνες συζητούμε αυτό το έγγραφο». Υπενθύμισε πως σε  σε επιστολή του στον πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, πως το Κυπριακό δεν μπορεί να μείνει άλυτο άλλα 10 χρόνια. «Είπα ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο. Η απάντηση ήταν ότι θα συναντηθούμε μετά την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων».

Γνωρίζει, συνέχισε, πως για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάζεται χρόνο και γι’ αυτό πρότειναν την έναρξη των συνομιλιών το Σεπτέμβριο, αλλά, όπως είναι φανερό, ακόμη δεν μπόρεσαν να παρακαθίσουν στο τραπέζι, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, μιλώντας σε βουλευτές ξένων χωρών που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το «κράτος» τους στο «βορρά», αλλά είναι πάντοτε έτοιμοι για μια συμφωνία, όμως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν την άκαμπτη στάση τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε πως «οι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή όχι τη λύση του Κυπριακού. Σε περίπτωση που οι προθέσεις τους είναι γνήσιες, θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες αμέσως. Περιμένουμε για πολύ καιρό τους Ελληνοκύπριους. Περιμέναμε τον Χριστόφια και τώρα περιμένουμε και τον Αναστασιάδη να ξεπεράσει την οικονομική κρίση για πάνω από ένα χρόνο. Ο ΟΗΕ και οι εμπλεκόμενες πλευρές βλέπουν ότι η καθυστέρηση στις συνομιλίες δεν οφείλονται στην τουρκική πλευρά». 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: