Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τελεσίγραφο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος διά του Ερτούγ διαβίβασε νέα πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν. Είτε θα το δεχθούν οι Ελληνοκύπριοι είτε η συζήτηση θα τερματισθεί εδώ, είπε με τελεσιγραφικό τρόπο ο κατοχικός ηγέτης

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα δεχθεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα τεθεί το δίλημμα: είτε θα ευθυγραμμισθεί με τους όρους εντολής του, είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει να έχει ρόλο μεσολαβητή. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», η συνάντηση των δύο θα είναι κατ΄ιδίαν.

Στο πεδίο των διεργασιών για τη διαμόρφωση κοινής ανακοίνωσης, η νέα πρόταση της τουρκικής πλευράς έχει ανακατέψει την τράπουλα, παρουσιάσθηκε να διαφοροποιείται, όμως επί της ουσίας δεν κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην πρόταση περιγράφεται η αρχής της μίας κυριαρχίας, ωστόσο στη συνέχεια με διάφορες ουρές και προϋποθέσεις εξουδετερώνουν την αρχική διατύπωση. Με τους όρους που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά περιπλέκει τις συζητήσεις, ενώ καθιστά μη λειτουργικό το μοντέλο που προτείνει. Οι διάφορες ιδέες για εσωτερική κυριαρχία, εσωτερική ιθαγένεια καθώς πολλές ασαφείς διατυπώσεις δυσκολεύουν σημαντικά την εξεύρεση μιας συμφωνίας στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει από τους Τούρκους να θέσουν τις ανησυχίες τους, ώστε να συζητηθούν και να καταγραφούν στο ανακοινωθέν. Η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι αποτέλεσμα και της ανακοίνωσης του ΟΗΕ της περασμένης Παρασκευής, η οποία της έδωσε την ευκαιρία να σκληρύνει τη θέση της.

Χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εγκαινίασε τις επαφές του στη Λευκωσία με χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Τουρκοκύπριο Οσμάν Ερτούγ. Ο Ντάουνερ δεν θέλησε να δείξει την ενόχλησή του για τα όσα του καταλογίζουν αλλά και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για το πρόσωπό του. Χθες περιορίστηκε να λειτουργήσει ως «καλός ακροατής». Άκουσε τις εκατέρωθεν απόψεις ενόψει και των σημερινών χωριστών συναντήσεων που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Θα δει, επίσης, μαζί τους δύο διαπραγματευτές αργότερα το απόγευμα.

Ο Οσμάν Ερτούγ, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε πως συμφώνησαν να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις γιατί η διαδικασία έχει φθάσει σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο σημείο. Είπε πως οτιδήποτε λεχθεί μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά και έτσι όλοι κάνουν το καθήκον τους που είναι να δουν αν μπορεί να ετοιμαστεί μια κοινή δήλωση ή όχι. Ανέφερε πως ακόμη εργάζονται πάνω στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης διαμήνυσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει την τελευταία της πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν. Τη μετέφερε μέσω των ΗΕ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η διαδικασία εδώ και δύο σχεδόν μήνες που αφορά το κοινό ανακοινωθέν πρέπει επιτέλους να τερματισθεί.

Σε γραπτή του δήλωση ο κατοχικός ηγέτης κάνει λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα στην οποία εισήλθε το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι έχει δώσει ξεκάθαρα μηνύματα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν και ο κ. Μπαν συμφωνεί με αυτή την άποψη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, έχει μετατρέψει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος σε μια προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό υπέβαλλε πολλές εποικοδομητικές προτάσεις προς την κατεύθυνση της συμφωνίας. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν θέλουμε να χάνουμε τσάμπα τον χρόνο μας. Αυτό είναι ένα τεστ ειλικρίνειας».

Κάλεσε δε τον Ελληνοκύπριο ηγέτη για μια ακόμη φορά –όπως είπε– τις μέρες που βρίσκεται ο κ. Ντάουνερ στο νησί να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να παρακαθήσουν στο τραπέζι συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, ακυρώνει την επίσκεψή του στο Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καθήσει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι ειλικρινής στο θέμα της εξεύρεσης μιας λύσης το ενωρίτερο, το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: