Τρόικα: “Στο σφυρί” θέλει την πρώτη κατοικία




Ρεπορτάζ MEGA

Πλειστηριασμούς ακόμα και για την πρώτη κατοικία απαιτεί η Tρόικα, ασκώντας πιέσεις -για πλήρη άρση της προστασίας στους δανειολήπτες- στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που εκφράζει ριζική διαφωνία.

Στην πρωινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη ζήτησαν ουσιαστικά να εκλείψουν όλες οι εξαιρέσεις, φθάνοντας μέχρι το σημείο να θέσουν και ζήτημα “καλής συμπεριφοράς” των οφειλετών έναντι των τραπεζών.

Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της οριζόντιας προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία με την αιτιολογία ότι τα οριζόντια μέτρα συντηρούν την κουλτούρα του “στρατηγικού κακοπληρωτή” και ζητά η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά μόνο σ’ εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και σε εκείνους που χαρακτηρίζονται “καλόπιστοι” δανειολήπτες.

Μάλιστα, οι δανειστές εισηγούνται το ποιος ειναι καλόπιστος δανειολήπτης να το αποφασίζουν τα δικαστήρια.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που τόνισε ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να εμπλακούν στην αξιολόγηση των “καλόπιστων” δανειολήπτων, καθώς θα μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο τα ειρηνοδικεία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα κλίμα έντασης, ούτε όμως και ότι καταλήγουμε αύριο σε συμφωνία. Θεωρούμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Διατυπώσαμε τις θέσεις μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε ιδέες για την επιτάχυνση της διαδικασίας στον θεσμό της διαμεσολάβησης. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρει μόνο η υπαγωγή, αλλά και η γρήγορη διευθέτηση”.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση -που συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- με σενάρια που αφορούν στη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Ένα από τα σενάρια αφορά στην κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι και το σενάριο της μείωσης της αντικειμενικής αξίας στην κύρια κατοικία που προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη.

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει το όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο, με προσαυξήσεις για τα τέκνα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιπρότεινε να καταστεί υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα ειρηνοδικεία, αλλά και να περιοριστεί το δικαίωμα ανακοπής των πλειστηριασμών.

“Θερμή”… υποδοχή της τρόικα στο ΥΠΟΙΚ

Και η σημερινή επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν επεισοδιακή, με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου να υποδέχονται τους εκπροσώπους των δανειστών με πανό και συνθήματα.

Ένταση επικράτησε και λίγα λεπτά αργότερα, όταν το συγκεντρωμένο πλήθος αντιλήφθηκε την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, που προσπάθησε να μπει στο υπουργείο από την πλαϊνή είσοδο. Κάποιοι, μάλιστα, προσέγγισαν και σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πολ Τόμσεν.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: