Ο Ντάουνερ ξανά στην… εικόνα – Θα βρίσκεται στην Κύπρο 8-13 Δεκεμβρίου για νέο κύκλο συζητήσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιστρέφει στην Κύπρο για σειρά επαφών. Όπως πληροφορούμαστε, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, είχε χθες διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους και ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να βρίσκεται στο νησί μεταξύ 8-13 Δεκεμβρίου.

Επί του παρόντος ο Ντάουνερ σχεδιάζει να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, χωριστές αλλά και κοινή συνάντηση με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, εκείνο που έχει καταστεί σαφές προς τον αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού, από ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι πως συνάντηση Αναστασιάδη και Έρογλου μπορεί να γίνει μόνο εάν επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν τις διεργασίες ψήνοντας ουσιαστικά την επανάληψη των συναντήσεων σε επίπεδο διαπραγματευτών. Θεωρούν δε πως διαπιστώνεται μια «μικρή διαφοροποίηση» (;) από τουρκικής πλευράς καθώς θεωρούν πως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των συζητήσεων.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ φέρεται να έχει δηλώσει στον Μπαϊράκ ότι στις απαιτήσεις της τ/κ πλευράς προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι η χαλάρωση των «απομονώσεων»  και η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θέσεις που δεν φαίνεται να κολλούν στις συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν. Είπε ακόμη πως στην παρούσα κατάσταση η τουρκική πλευρά θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν μια στάση που θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Οσμάν Ερτούγ δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθήσει στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Ισχυρίσθηκε δε πως οι δικαιολογίες για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχουν τελειώσει.

Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχτεί να γίνουν εργασίες επί κοινού ανακοινωθέντος και εξακολουθεί να το πράττει τους τελευταίους δύο μήνες, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος πριν την έναρξη των συνομιλιών. Ο Ερτούγ είπε  ότι «οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην συμπερίληψη θεμάτων ουσίας στο κοινό ανακοινωθέν, που θα πρέπει να συζητηθούν μόνο στις διαπραγματεύσεις».

Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς καθιστά πιο δύσκολή τη διαδικασία, πρόσθεσε ο κ. Ερτούγ.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι το κοινό ανακοινωθέν κατέστη προϋπόθεση και παρά το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε πολλές προτάσεις, δεν μπόρεσε να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο.

Εξηγώντας ότι τη Δευτέρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε δύο προτάσεις στον Ελληνοκύπριο ηγέτη, ο Οσμάν Ερτούγ τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης αρχικά είχε αντιταχθεί στην υποβολή των προτάσεων αυτών αλλά τελικά αναγκάστηκε να τους αποδεχτεί.

Λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού, ο κ. Ερτούγ δήλωσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την πρόθεση, τότε θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους»

Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν ίσα δικαιώματα στην εξόρυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου, και ως εκ τούτου είναι φυσικό να δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων.

Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο αναφέρει ότι οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης ήταν αβάσιμες και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε μονομερώς δραστηριότητες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να απειληθεί η σταθερότητα.

Προστίθεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση με καλή θέληση και διάλογο, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδωσε θετική απάντηση σε σχετικές προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το 2011 και το 2012.

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει πολιτικές που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, να δοθεί έμφαση στην έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και να υπάρξει κοινή βάση για εξόρυξη υδρογονανθράκων μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Η ανακοίνωση αφορά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  Barbaros, το οποίο χθες κινείτο πολύ κοντά στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: