Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τετάρτη, αναχωρεί από την Ουάσιγκτον για τη Λευκωσία ο κ.  Αντρος Κυπριανού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, που χθες είχε συναντήσεις στο Λευκό Οίκο με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Σέσσαμς και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ και το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι θεωρεί την επίσκεψη αρκετά επιτυχημένη.

«Ανέδειξε την ανάγκη περισσότερο συχνών και συστηματικών επαφών, για να αναλύουμε ολοκληρωμένα τις θέσεις μας. Πιστεύω ότι έχουμε επιχειρήματα και μέσα από μία πιο συστηματική επαφή μαζί τους μπορούμε να πείσουμε», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αρχικά ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε για 50 λεπτά με τον Μάικλ Σέσσαμς και στη συνέχεια 20λεπτη συνομιλία με την Βικτώρια Νούλαντ, η οποία κάλυψε πολιτικές πτυχές του κυπριακού. Ακολούθησε συνάντηση διάρκειας μιας ώρα με τον Ερικ Ρούμπιν, που κάλυψε αναλυτικά όλες της πτυχές του προβλήματος.

«Εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας πως το ΑΚΕΛ είναι διαχρονικά ένα κόμμα το οποίο επιθυμεί τη λύση, γιατί κατ’ αυτό τον τρόπο θα επανενώσουμε τη χώρα και θα ζήσουμε ξανά μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Πέραν τούτου, ένας επιπρόσθετος λόγος σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση», είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Ανδρος Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως το κόμμα του επιμένει σε κάποιες βασικές αρχές της λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, υπηκοότητα, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.  Ανέπτυξε επίσης τι θεωρεί η πλευρά μας κόκκινες γραμμές, αλλά και το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου και τις είχε συμφωνηθεί επ’ αυτού μεταξύ του τέως προέδρου Χριστόφια και του τέως τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ. Ότι δηλαδή όλοι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ότι έχει συμφωνηθεί ο τρόπος κατανομής των εσόδων.

«Τους αναλύσαμε τις θέσεις μας και τι θεωρούμε κόκκινες γραμμές, στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι αμερικανοί επίσημοι εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει σύντομα λύση του κυπριακού και προς αυτή την κατεύθυνση οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν. Η εκτίμηση που μετέφεραν στον ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι πως διαβλέπουν αλλαγές στην τουρκική στάση κι ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επίτευξη σωστής λύσης.

«Κάτι τέτοιο δεν το έχουμε αντιληφθεί και τους επισήμανα τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Σε ότι αφορά στο πόσο σύντομα θα καταλήξουν οι δύο πλευρές σε διευθέτηση, ο Αντρος Κυπριανού είπε στους συνομιλητές του πως ότι αυτό εξαρτάται από τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τους απευθύναμε έκκληση τα μηνύματα που θα στείλουν στην τουρκική πλευρά να επισημαίνουν ότι η λύση θα πρέπει να είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια».

Τον Αντρο Κυπριανού συνόδευε στις επαφές του το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος κυπριακού, Τουμάζος Τσελεπή.

ΠΗΓΗ: CNA / Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: