Κατά της ανόδου των λαϊκίστικων κομμάτων ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας




Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG Extremist Tide a Growing Threat to European Union, Katainen Says», Kati Pohjanpalo), κάλεσε τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να στηρίξουν τα μετριοπαθή πολιτικά σχήματα, προειδοποιώντας για την απειλή διάσπασης της Ευρωζώνης που θέτουν τα εξτρεμιστικά κόμματα.

Ο Jyrki Katainen ζήτησε από τους ψηφοφόρους να παραμερίσουν τους προβληματισμούς κατά του ευρώ σημειώνοντας ότι οι καιροί ήταν δύσκολοι για ένα μεγάλο διάστημα και αυτό είχε επιπτώσεις στις πολιτικές δυνάμεις που επιφορτίσθηκαν με το έργο διαχείρισης της κρίσης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Jyrki Katainen υπογραμμίζουν την πολιτική αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα κόμματα που συνδέθηκαν με την δημοσιονομική πειθαρχία τιμωρούνται από τους ψηφοφόρους, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται περισσότερες δαπάνες και εντονότερους συνοριακούς ελέγχους ανεβάζουν τη δημοτικότητά τους.

«Είναι βέβαιο ότι θα ενισχυθούν τα αριστερά και δεξιά λαϊκιστικά κινήματα, αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ολόκληρη η Ευρώπη» σημείωσε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η οικονομική ανέχεια στην ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων στις πιο προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ένας πολιτικός σχηματισμός που ζητά το τέλος της λιτότητας και ελάφρυνση των όρων του σχεδίου διάσωσης, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ο κόσμος δεν θέλει τα σχέδια διάσωσης. Κανείς δεν τα θέλει!» δήλωσε ο Jyrki Katainen προσθέτοντας ότι «αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των λαϊκιστικών κινημάτων».

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-25/extremist-tide-a-growing-threat-to-european-union-katainen-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: