Εσφαλμένη η οικονομική πολιτική της Γερμανίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του PIIE, Adam Posen




Πολλαπλά εσφαλμένη είναι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας δήλωσε ο Adam Posen, πρώην μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του CNBCGermany is ripping off the world: Ex-BoE member Adam Posen»).

Στο πλαίσιο των διεθνών επικρίσεων για το εμπορικό της πλεόνασμα και για τα οφέλη που αποσπά από ένα αδύναμο κοινό νόμισμα ο Adam Posen δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

«Πρώτα απ’ όλα δεν αποδίδει στους εργαζομένους της το ανάλογο της παραγωγικότητάς τους, εξαπατώντας το εργατικό της δυναμικό. Δεύτερον δεν επενδύει τίποτα ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον, συνδυάζοντας τα δύο προηγούμενα στοιχεία, λειτουργεί ως μια οικονομία με χαμηλούς μισθούς. Τέταρτον κλέβει την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς οι εξαγωγές της στηρίζονται από ένα αδύναμο ευρώ, περισσότερο από ό,τι θα ήταν με το μάρκο, εξαιτίας της αδυναμίας των άλλων χωρών και πέμπτον επιχειρεί να αρπάξει μερίδιο στην αγορά, όταν υπάρχει μεγάλη ανεργία στον κόσμο, εξάγοντας κατά συνέπεια τον αποπληθωρισμό » σημείωσε ο Adam Posen.

Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία, σε αντίθεση με τους Γάλλους, τους Φιλανδούς και τους Αυστριακούς δεν έχει αναδιαρθρώσει τα «κακά χρέη» που δάνεισε στη νότια Ευρώπη. 

«Εάν είχαν προβεί στην διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των κακών δανείων που δόθηκαν στη νότια Ευρώπη, εάν, αντί να την μπλοκάρουν, είχαν προωθήσει μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική, και εάν είχαν επενδύσει στο εσωτερικό της χώρας και στον δικό τους λαό, τότε όλες αυτές οι παγκόσμιες ισορροπίες και οι ανισορροπίες στην Ευρώπη θα είχαν μειωθεί» τόνισε ο Adam Posen.

http://www.cnbc.com/101189415

Φωτογραφία CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: