Ελλειψη εμπιστοσύνης δανειστών-κυβέρνησης




Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους εκπροσώπους των δανειστών διακρίνονται από έλλειψη εμπιστοσύνης, θυμό και πανικό που μόλις κρύβεται, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν την αύρα déjà vu, θυμίζοντας τις αντίστοιχες του 2010, κατά την Helena Smith και άρθρου της για την GUARDIAN («Greece Resumes Talks with European Lenders amid Anger over Austerity»).

Aνώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε: «Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε παρανοϊκές πολιτικές. Εάν υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε μισό μέτρο παραπάνω θα προκληθεί επανάσταση σε αυτή τη χώρα. Είναι τυφλοί;». Στην καρδιά της αμφισβήτησης βρίσκεται ο νέος φόρος επί των ακινήτων που η τρόικα εκτιμά ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και θα αναζωογονήσει την ετοιμοθάνατη αγορά ακινήτων.

Τα μέτρα ωστόσο που τρομοκρατούν τους Έλληνες αξιωματούχους σχετίζονται με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με αυξημένους φόρους. Σύμφωνα με τον ΠΘ Α. Σαμαρά, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει περικοπεί κατά 40% εξαιτίας των έως τώρα ληφθέντων μέτρων και ο ίδιος διαφωνεί απολύτως με το σκεπτικό της  υιοθέτησης νέων μέτρων.

Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 25% μετά από την μεγαλύτερη αναπροσαρμογή στην δυτική ιστορία (από 15,9% στο 3% εφέτος) και το ανθρώπινο κόστος συνίσταται σε υψηλά επίπεδα ανεργίας και παρατεταμένη ύφεση, γι αυτό ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε οριακό σημείο. «Οι ξένοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα μέτρα», δήλωσε. Ακόμη και οι οικονομολόγοι που άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία, πιστεύουν πως νέες περικοπές θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πως θα χρειαστεί νέο δάνειο ύψους €12 δις. Ο Γ. Κύρτσος επισημαίνει πως μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, εξακολουθούν να υφίστανται τα ίδια προβλήματα, με το χρέος να βρίσκεται στο 179% ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με  120% στην αρχή της κρίσης το 2010, όταν η υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί, με την Ελλάδα να απομένει η εξαίρεση.

http://www.theguardian.com/world/2013/nov/18/greece-troika-lenders-anger-over-austerity

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: