Για το δάνειο προς την ελληνική κυβέρνηση το 2001 αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs




Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Channel 4 στο Λονδίνο, ο 40χρονος Michael  Sherwood, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc., δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος επενδύσεων θα αρνηθεί κάθε συμφωνία για πώληση τραπεζικών παραγώγων σε χώρες, σε αντίθεση με ότι συνέβη με την Ελλάδα το 2001.

Τότε, ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να καλύψει με το δάνειο το δημοσιονομικό της κενό προκειμένου να φανεί ότι πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Τα παραπάνω επισημαίνει άρθρο του Michael Moore στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Goldman Would Refuse Another Greece Swap, Sherwood Says».

Η εν λόγω συμφωνία, αναφέρει ο Moore, κόστισε αργότερα στην Ελλάδα δις ευρώ και στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η επιδεινούμενη οικονομική της κατάσταση την ανάγκασε να αναζητήσει πολλαπλά δάνεια από την ΕΕ.

Όπως μάλιστα δήλωσε πέρυσι ο Σπύρος Παπανικολάου, πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στη Goldman Sachs περίπου €600 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα €2,8 δις που δανείσθηκε την ημέρα που έγινε η σχετική σύμβαση, ενώ η Goldman Sachs την έπεισε να μην ελέγξει τη συμφωνία με ανταγωνιστές.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι ο τραπεζικός επενδυτικός όμιλος δεν κατηγορήθηκε για λανθασμένους χειρισμούς ως προς τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-22/goldman-would-refuse-another-greece-swap-sherwood-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: