Βιβλίο για την ιστορία κυπριακού κόμματος – «Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974» του Γ. Σταματίου




Του Αριστείδη Βικέτου

Κυκλοφόρησε σε βιβλίο η μεταπτυχιακή εργασία με θέμα: «Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974» , που εκπόνησε ο Γιώργος Σταματίου (μεγάλη φωτογραφία) στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου από τους καθηγητές, Γιώργο Γιωργή και Πέτρο Παπαλυβίου και τον δρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι επεσήμαναν ότι  δεν υπάρχει  άλλο βιβλίο συνολικής ή μεμονωμένης ιστορίας κυπριακού κόμματος .

Χαιρετισμό απύθηναν ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ , Βάσος Λυσσαρίδης (μικρή φωτογραφία), ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ ,Γιαννάκης Ομήρου και ο βουλευτής του κόμματος , Νίκος Νικολαϊδης. Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλας, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ο αναπληρωτής  καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Γιώργος Καζαμία, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, επισημαίνει πως είναι ένα έργο ενδιαφέρον, που συμβάλλει στη διερεύνηση του πρόσφατου παρελθόντος της Κύπρου. Ο κ. Καζαμίας τονίζει πως βασισμένο σε πρωτότυπη έρευνα, στη βιβλιογραφία και τις εφημερίδες και στις μαρτυρίες που έδωσαν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, «το βιβλίο του Γιώργου Σταματίου μας εισάγει, μέσα από την ιστορία της ΕΔΕΚ, σε πολλές από τις κρίσιμες περιστάσεις της δραματικής αυτής εποχής. μια απουσία που προκύπτει από αυτή την έρευνα, είναι αυτή των οργανωμένων θεσμικών αρχειακών οντοτήτων που σχετίζονται με το θέμα».

Ο ίδιος ο συγγραφέας ανέφερε ότι η  η συγγραφή  του βιβλίου «αποτελούσε από την αρχή μια μεγάλη πρόκληση. Να κατορθώσω να ολοκληρώσω μια μελέτη που να είναι αντικειμενική, μια μελέτη που να αναζητεί την αλήθεια, να αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα για να φτάσει τελικά όσο πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια».

Lyssaridis-EDEK01-11november2013 (426x640)

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα της μελέτης  επέλεξε, είπε,  να είναι και το θέμα της τελικής του μεταπτυχιακής εργασίας, «έτσι ώστε η μελέτη να περάσει από τον έλεγχο, την κριτική και την αμφισβήτηση γνωστών και καταξιωμένων ιστορικών, όπως είναι οι τρεις καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Γεωργής, Γιώργος Καζαμίας και Πέτρος Παπαπολυβίου».

Ο καθηγητής Γιώργος Γιωργής επεσήμανε ότι το  βιβλίο του Γιώργου Σταματίου «Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974» έρχεται να εμπλουτίσει την ιδιαίτερα φτωχή βιβλιογραφία  για τα κυπριακά κόμματα. « Δεν έχουμε άλλο βιβλίο συνολικής ή μεμονωμένης ιστορίας κυπριακού κόμματος. Η σχετική βιβλιογραφία είναι λιγοστή», επεσήμανε.

Παρά τη συμπόρευση του στο χώρο της ΕΔΕΚ  ο Γιώργος Σταματίου «προσπαθεί να είναι αντικειμενικός και αδέκαστος στην εξιστόρηση των γεγονότων. Βασικός άξονας της μελέτης του η αναζήτηση της αλήθειας και η πολυεπίπεδη προσέγγιση τους. Πέρα από την αντικειμενικότητα του, την επιστημονική εγκυρότητα του βιβλίου κατοχυρώνει η τεκμηρίωση των γραφομένων με τετρακόσιες και μία παραπομπές», σημείωσε ο κ. Γιωργής.

Ο δρ. Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μελέτη του Γιώργου Σταματίου « αποτελεί μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας ενός κυπριακού πολιτικού κόμματος».

Επίσης, υπέδειξε ότι οι μελέτες που αφορούν την ίδρυση, δράση και ιστορία των κυπριακών πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να αυξηθούν, «έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι γνωρίζουμε την σύγχρονη και τόσο ενδιαφέρουσα ιστορική εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με την  ευκαιρία παρουσίασης ενός βιβλίου για την ΕΔΕΚ, θα ήταν  ιδιαίτερα βοηθητικό, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, αν τα κυπριακά κόμματα επέτρεπαν την επιστημονική έρευνα στα Αρχεία τους. Σχετικά ανέφερε  ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο, τα κόμματα εδώ και καιρό έχουν επιτρέψει σε ερευνητές να ενδιατρίψουν στις αρχειακές τους πηγές και κατ’ επέκταση να βοηθήσουν στην επιστημονική καταγραφή της ιστορίας.

Ο Σταματίου παρουσιάζει στο βιβλίο του, ανέφερε ο καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, την ιστορία της ΕΔΕΚ, με βάση τη βιβλιογραφία, τις εφημερίδες της εποχής, ότι υπάρχει στο αρχείο της ΕΔΕΚ και στηριζόμενος και σε τρεις συνεντεύξεις με τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Τάκη Χατζηδημητρίου, τα καθοριστικά πρόσωπα για την ιστορία της  μέχρι σήμερα. «Έχοντας το πλεονέκτημα της νεότητας ή της “άγνοιας κινδύνου”, δεν διστάζει να θέσει καίρια και τολμηρά ερωτήματα και παρουσιάζει με τη δυνατή αντικειμενικότητα την ιστορία ενός χώρου στον οποίο ανήκει και ο ίδιος πολιτικά», επεσήμανε.

Η ΕΔΕΚ, όπως παρουσιάζεται και στο βιβλίο του Σταματίου, δεν κατάφερε μεν ποτέ να γίνει ένα κόμμα εξουσίας, όμως η χαρισματική φυσιογνωμία του Βάσου Λυσσαρίδη και οι στενές σχέσεις του με τον Μακάριο καθόρισαν το κόμμα και την πορεία του, σημείωσε ο καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου. Στις περιπέτειες που έπληξαν τον τόπο μας το καλοκαίρι του 1974, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η ΕΔΕΚ , είπε ο κ. Παπολυβίου, «ήταν ο μόνος πολιτικός χώρος που υπερασπίστηκε οργανωμένα και ένοπλα τη δημοκρατική νομιμότητα».

Ο Βάσος Λυσσαρίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Σταματίου «με γλαφυρότητα, με αντικειμενικότητα, με εμβρίθεια φωτίζει μια περίοδο της δραστηριότητας της ΕΔΕΚ (1969-1974) και όχι μόνο. Φυσιολογική η αναφορά στη εμπλεκόμενη στάση όλων των πολιτικών ηγεσιών που σημάδεψαν και σημαδεύουν την πολιτική ζωή του τόπου και έτσι το βιβλίο καλύπτει ευρύτερα τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις».

Το βιβλίο, είπε, αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για την κατανόηση των συνθηκών και της στάσης των διάφορων ηγεσιών στις κρίσιμες ώρες της Κυπριακής ιστορίας.

«Η ιστορία των κομμάτων αντικειμενικά προβαλλόμενη αποτελεί την ιστορία του τόπου και πρέπει να αποτελεί  βάση για κρίση, ανάλυση, κριτική ή έμπνευση», κατέληξε ο βετεράνος Κύπριος πολιτικός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ , Γιαννάκης  Ομήρου, ανέφερε ότι το βιβλίο του Γιώργου Σταματίου «αποτελεί μια θωράκιση απέναντι στην αμνησία και την αποσιώπηση και συσκότιση των πραγματικών γεγονότων. Γιατί η πάροδος του χρόνου δημιουργεί τον κίνδυνο να κυριαρχούν οι μισές αλήθειες και οι μεγάλες αλήθειες να χάνονται».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: