Ασχημες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία από τον οικονομολόγο Satyajit Das




Ως πεσιμιστής, ως προς τις δυνατότητες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, φέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Satyajit Das, σε άρθρο του για την INDEPENDENTZombie Banks are just one of the Problems the Eurozone still Faces»).

Εκτιμά πως η συνεχιζόμενη αδυναμία της πραγματικής οικονομίας θα αυξήσει την χρηματοπιστωτική πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, με την εξαίρεση της Γερμανίας και της Γαλλίας, παραμένουν χαμηλά.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα συνεχιστούν, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κρατούν €1 τρις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο νέος κύκλος εξέτασης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ενδεχομένως να αναδείξει την ανάγκη των τραπεζών για επιπλέον κεφάλαια, αν και δεν είναι σίγουρο από πού θα προέλθουν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταφεύγουν όλο και πιο συχνά σε κόλπα, ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα του τραπεζικού τους τομέα (μη επαρκή stress tests, υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις τιμές και μη συνήθη λογιστικά στρατηγήματα).

Αν δεν ληφθεί άμεση και απόλυτη δράση, τα κακά δάνεια και η αδύναμες κεφαλαιακές θέσεις θα οδηγήσουν σε ‘τράπεζες ζόμπι’, που δεν θα είναι σε θέση ή δεν θα επιθυμούν να παράσχουν κεφάλαια στην οικονομία, περιορίζοντας έτσι κάθε ανάκαμψη.

Οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις της εργασιακής αγοράς θα πάρουν χρόνο, καταδεικνύοντας την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και την αντίδραση στα σχετικά μέτρα. Η σχετική σταθερότητα του τελευταίου έτους έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε μια αίσθηση ασφάλειας, μειώνοντας το αίσθημα του επείγοντος της οικονομικής αναδόμησης.

Οι πολιτικές εντάσεις, τόσο εθνικές όσο και στο εσωτερικό της ευρωζώνης, είναι πιθανό να αυξηθούν, κάτι που είναι σαφές στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου οι οικονομικές συνθήκες ενέτειναν τις διαφορές και την ευπάθεια των κυβερνητικών συνασπισμών, ενώ σε πολλές χώρες υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα τα οποία συνεισφέρουν στην πολιτική αστάθεια.

Η συνεχιζόμενη απόρριψη της κοινοτικοποίησης του χρέους ή της μεταφοράς χρημάτων από τη Γερμανία, καθώς και η απροθυμία της έντασης των γερμανικών δεσμεύσεων, που στηρίζεται σταδιακά όλο και περισσότερο από τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, θα επιδεινώσει τη διαχείριση της κρίσης, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές υπό τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Η αργή διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ευρωζώνης δεν βοηθά. Οι αδύναμες χώρες μπορεί να χρειαστούν παράταση των δανείων τους, επιπλέον βοήθεια ή παραγραφή χρεών. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και οργανισμών θα τεθεί υπό περαιτέρω πίεση. Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη, τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης ενδέχεται να αποδειχτούν αδάμαστα.

http://www.independent.co.uk/news/business/comment/satyajit-das-zombie-banks-are-just-one-of-the-problems-the-eurozone-still-faces-8947990.html?origin=internalSearch

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: