Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις




«Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου, Penny Sue Pritzker, στην Αθήνα και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό αλλά και με εκπροσώπους εταιρειών» σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο ίδιος σχολίασε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη, πέραν του ότι επιβεβαιώνει το καλό κλίμα που έχει αναπτυχθεί με τις ΗΠΑ, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο  και την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αμερικανικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα.

«Η εικόνα που θα αποκομίσει η κυρία Pritzker από τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για την υλοποίηση τους, θα καθορίσει τις εξελίξεις στη ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας.  Η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας, η σημαντική βελτίωση στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και η εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης αποτελούν σήμερα τους καθοριστικούς παράγοντες που ελκύουν το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Αυτό το ενδιαφέρον αναμένουμε να επιβεβαιωθεί με την πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών στο άμεσο μέλλον» υπογράμμισε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η επίσκεψη αυτή σε συνάρτηση με τη συνάντηση της υπουργού με τη διοίκηση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου γίνεται λίγες μέρες πριν από το οικονομικό συνέδριο, την  «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που πραγματοποιείται για 24η συνεχή χρονιά στις 2 & 3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental.

«Σε αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή -με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε εξέλιξη- οι ομιλίες του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους εκπρόσωπους της πολιτικής, διπλωματικής και τραπεζικής κοινότητας, των οργανισμών και τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη δηλώσει την παρουσία τους στο συνέδριο» επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.

Για το ίδιο θέμα το ΕΘΝΟΣ έγραψε στην ιστοσελίδα του:

Για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα που παράγει πλέον απτά αποτελέσματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

«Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα μαζί με την προσδοκία ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από έξι οδυνηρα χρόνια ύφεσης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που αντανακλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνου που προλαβαίνει και τα αξιοποιεί πρώτος, κάτι που είναι σημαντικό όταν μια χώρα καταφέρνει να βελτιώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητά της όπως σήμερα -επισήμανε- η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι μίλησαν και για τον Διατλαντικό Συναιτερισμό Εμπορίου και Επενδύσεων που θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την ελληνική προεδρία.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως γνωρίζει η ίδια και ο πρόεδρος Ομπάμα ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι των διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων στην προσπάθεια να προωθήσει ανάπτυξη και συνολική οικονομική ευημερία».

Η κ. Πρίτζκερ τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο σε περικοπές αλλά και σε βήματα που προωθούν ανάπτυξη, δουλειές, εμπόριο και επιχειρηματικοτητα που θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετώπιζει δύσκολες επιλογές.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βηματα αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν. Οι Έλληνες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δύσκολου δρόμου για να εγκαταλειψουν τώρα τις προσπάθειες» επισήμανε η Αμερικανίδα υπουργός.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: