NYT: Η άνοδος των φασιστικών κομμάτων οφείλεται στα υπερβολικά μέτρα λιτότητας




Με αφορμή την αυριανή συνάντηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Enrico Letta με τον Πρόεδρο Οbama στην Ουάσιγκτον, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Europe’s Populist Backlash», επισημαίνει την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων ανά την Ευρώπη, λόγω των υπερβολικών μέτρων λιτότητας, της οικονομικής ύφεσης και της ανικανότητας των κατεστημένων πολιτικών για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, τονίζεται ότι στη χώρα μας το κύριο πρόβλημα είναι η Χρυσή Αυγή, με τις βίαιες επιθέσεις των νεοναζιστικών τραμπούκων της να προκαλούν την καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφορά γίνεται επίσης στο Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, η ξεκάθαρη νίκη του οποίου στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής προκάλεσαν κύματα ρίγους στα καθιερωμένα κόμματα, αλλά και στο Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο ενισχύεται από τη λαϊκή οργή κατά μιας ‘απρόσιτης’ πολιτικής τάξης, κατά των μέτρων λιτότητας που υπογραμμίζονται από Βερολίνο και Βρυξέλλες και κατά της αυξανόμενης μετανάστευσης προσφύγων από τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα  για τον κίνδυνο που θέτει ο αυξανόμενος πολιτικός λαϊκισμός στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα ανά την Ευρώπη, κυρίως ενόψει των προβλέψεων για μεγάλα ποσοστά των λαϊκίστικων κομμάτων στις εαρινές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, χρειάζονται πολύ περισσότερα από απλές προειδοποιήσεις για να αλλάξει το πολιτικό ρεύμα. Κατεστημένες κυβερνήσεις  όπως αυτή του κ. Letta θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να πράξουν περισσότερα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία και ότι είναι σε θέση να προσφέρουν την οικονομική ανακούφιση που επιζητούν οι πολίτες τους. 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την άμβλυνση της λαϊκής οργής πριν αυτή διαβρώσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ενότητα θα ήταν η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας στην οποία συμφώνησαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατ’ επιταγή της Γερμανίας. Τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα τα διψήφια ποσοστά ανεργίας σ’ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη (με ποσοστά άνω του 25% για την Ελλάδα και την Ισπανία), γεγονός που έχει αμαυρώσει τις προοπτικές της νέας γενιάς. Εκτός και εάν ο κ. Letta και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αντιστρέψουν αυτήν την ολέθρια τροχιά, η πολιτική απογοήτευση θα κορυφωθεί και καταστροφικά λαϊκίστικα κινήματα θα αναδυθούν ως οι μοναδικοί αληθινοί νικητές, καταλήγει η σύνταξη της NYT.

http://www.nytimes.com/2013/10/16/opinion/europes-populist-backlash.html?pagewanted=print

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Η υιοθέτηση της ξενοφοβικής ατζέντας των φασιστικών κομμάτων από τα παραδοσιακά κόμματα οδηγεί στην ισχυροποίηση των πρώτων, επισημαίνει ο Marc Champion σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Co-opting Xenophobia Doesn’t Work», καταγράφοντας διάφορα παραδείγματα από την Ευρώπη, της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένης.

Τα ξενοφοβικά ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται ανοιχτά κατά της μετανάστευσης παρουσιάζουν άνοδο σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron, εξαιρετικά ανήσυχος από την ισχυροποίηση του αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, έφτασε να περιορίσει δραστικά τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στην Βρετανία, ενώ διαφημιστικά πανό σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου καλούσαν τους μετανάστες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους διαφορετικά απειλούνταν με σύλληψη. Το μόνο που κατάφερε ωστόσο ο David Cameron με την άσκηση αυτής της πολιτικής ήταν να αυξήσει τη δύναμη του Κόμματος της Ανεξαρτησίας από το 7% στο 11% σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Times.

Το ίδιο, όπως επισημαίνεται, συνέβη και στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση είχε οικειοποιηθεί μέρος της ξενοφοβικής ρητορικής της Χρυσής Αυγής, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την αυξανόμενη επιρροή της, ενώ η αστυνομία άφηνε τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής να περιφέρονται ελεύθεροι και να επιτίθενται, ατιμωρητί, κατά των μεταναστών.

Οι τακτικές αυτές ωστόσο πολιτικής ώσμωσης δεν αποδίδουν, αλλά αντίθετα νομιμοποιούν την ξενοφοβία. Η Χρυσή Αυγή είχε σχεδόν διπλασιάσει την επιρροή της από το 7% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2012, ενώ επανήλθε στο αρχικό ποσοστό της, μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν η κυβέρνηση άλλαξε τακτική και συνέλαβε τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-15/co-opting-xenophobia-doesn-t-work.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: