FT: Μόνο η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα εξαλείψει τον κίνδυνο του εξτρεμισμού




Στην σύλληψη των μελών της «Χρυσής Αυγής» και στη σημασία της αναφέρεται κεντρικό άρθρο των FINANCIAL TIMES υπό τον τίτλο «Wounded Demos». Αξίζουν εύσημα στην κυβέρνηση που αναγνώρισε την σοβαρότητα της απειλής που συνιστά ο δεξιός εξτρεμισμός και που επέδειξε τη βούληση να έρθει αντιμέτωπη με αυτόν, αναφέρει.

Οπωσδήποτε ενισχύθηκε από την δημόσια κατακραυγή μετά το θάνατο του Παύλου Φύσσα, που στάθηκε αιτία για ανατροπή των δημοσκοπικών μεγεθών υπέρ του κόμματος. Παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, επισημαίνει το άρθρο.

Η «Χρυσή Αυγή» θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα παρακινημένη από πολιτικά κίνητρα. Σε περίπτωση που ο δημόσιος κατήγορος λειτουργήσει άδικα ή συναντήσει κωλύματα ενδέχεται να αφυπνιστεί ένα κίνημα υπέρ τους. Οι αρχές της νομιμότητας πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποδεικνύει την απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί στο 4%, σε μια έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Τρεις στους δέκα Έλληνες και τα δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλάβει τους εγκληματίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά θα χρειαστεί βελτίωση της οικονομίας ή περισσότερη διεθνής βοήθεια, ώστε να αρθεί η πικρία που βρίσκεται πίσω από τη στήριξη της «Χρυσής Αυγής» από τους Έλληνες.

http://www.ft.com/cms/s/0/731319ee-29bd-11e3-bbb8-00144feab7de.html

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ EUROGROUPJUNKER  – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες συν/ξεις του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jean – Claude Junker στις βελγικές ημερησίες ε/φ De Tijd και L’ Echo, η Frances Robinson σε άρθρο της στο ιστολόγιο της WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Jean-Claude Juncker and Plato’s Dog-trine» προβάλλει τη δήλωση Junker ότι καλύτερα ο ίδιος να αποφύγει δηλώσεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και ότι ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα πρέπει να συζητηθεί μόνο εφόσον γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία.

Μια υπόσχεση για ατέρμονη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική όπως αναποτελεσματικές θα ήταν και οι δεσμεύσεις προς φορολογούμενους άλλων χωρών ότι δεν θα δοθούν περαιτέρω χρήματα στη δοκιμαζόμενη χώρα, δήλωσε ο Juncker.

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/09/30/jean-claude-juncker-and-platos-dog-trine/?KEYWORDS=Greece

Ο Jens Weidmann ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην παρέμβαση του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, για παύση της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων, μέσω άρθρου γνώμης που δημοσίευσαν οι FINANCIAL TIMESStop Encouraging Banks to Buy Government Debt»), αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφ. («Weidmann in Sovereign Debt Warning»).

Ο Weidmann διακινδυνεύει την οργή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, με την προειδοποίηση του για τους κινδύνους που θέτουν τα υψηλά επίπεδα κυβερνητικού χρέους στα ισοζύγια των τραπεζών. Η παρέμβαση του έγινε κατά την περίοδο όπου η ΕΚΤ σκέφτεται την εκ νέου προσφορά φθηνών ετήσιων δανείων, γνωστών ως LTROs, καθώς τα αντίστοιχα δάνεια για το 2011 και 2012 βρίσκονται ενώπιον της ωρίμανσης τους.

Κατά τον Weidmann δεν υπάρχει όριο στην έκθεση μιας τράπεζας στα κυβερνητικά ομόλογα ενός κράτους, ενώ το ρίσκο που διατρέχουν περιορίζεται στο ένα τέταρτο του κεφαλαίου τους. Επιπλέον το κυβερνητικό χρέος δεν ενέχει κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. Είναι επομένως ελκυστικό για τις τράπεζες να επενδύουν σε κυβερνητικά ομόλογα του κράτους όπου βρίσκονται και μάλιστα έχει γίνει πιο ελκυστικό κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς τα κυβερνητικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ.

Όσο πιο ευάλωτες είναι οι τράπεζες, τόσο περισσότερο εκτίθενται στο κυβερνητικό χρέος. Τα κυβερνητικά ομόλογα που βρίσκονται μεταξύ των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί στο σύνολο της ευρωζώνης από το 4% στο 5,3% την τελευταία τετραετία (ενώ το νούμερο ανέρχεται στο 10% και 9% για την Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays).

Ο Weidmann εκτιμά ότι απαιτείται μια επανεκτίμηση της ρυθμιστικής αντιμετώπισης των εκθέσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κυβερνητικά ομόλογα, καθώς το ισχύον πλαίσιο δεν συμφωνεί με την αρχή της ιδιωτικής ευθύνης (το επιτόκιο της αγοράς δεν ανταποκρίνεται στην επικινδυνότητα της επένδυσης). Ακόμη κι αν η παρέμβαση Weidmann υιοθετούταν, θα χρειαζόταν χρόνος για την εφαρμογή της. Η αξία της έγκειται κυρίως στο βαθμό που ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

http://www.ft.com/cms/s/0/557fe8be-29f2-11e3-9bc6-00144feab7de.html

http://www.ft.com/cms/s/0/81a505a4-278c-11e3-8feb-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: