Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σοκάρει η διαπίστωση ότι υπάρχει εξήγηση και είναι απολύτως απλή σε αυτό το θλιβερό πινγκ πονγκ συναισθημάτων, δηλώσεων, ερεθισμάτων των τελευταίων ημερών για τη δικαστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Ζήσαμε μέσα σε διαρκείς εναλλαγές, από το ζενίθ της αποθέωσης των δικαστών που άσκησαν τη δίωξη εναντίον των στελεχών της Χρυσής Αυγής, στο ναδίρ όταν αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους Κασιδιάρης και λοιποί και ξαναήρθαμε στις ισορροπίες μας όταν προφυλακίστηκαν αρχηγός και υπαρχηγός.

Τελικά η Δικαιοσύνη τι ακριβώς κάνει; Mεροληπτεί υπέρ των ναζιστών, ενώ εξαντλεί την αυστηρότητά της στον Λάκη Γαβαλά; Εφαρμόζει επιλεκτικά τους νόμους; Είναι ενεργούμενο της πολιτικής ηγεσίας ή κάνει αντίσταση στην κυβέρνηση; Ή απλώς κάνει τη δουλειά της; Με συνθήκες τηλεοπτικού χρόνου και γηπεδικούς όρους αντιμετωπίσαμε ένα μείζον ζήτημα, περιμένοντας ότι θα μπαίνει γκολ κάθε λεπτό και ότι θα πανηγυρίσουμε τον νικητή από το πρώτο εικοσάλεπτο, πολύ πριν από την κανονική λήξη του αγώνα.

Υπάρχει η εξήγηση, και είναι δυσάρεστη. Ολοι όσοι αφήσαμε για χρόνια τη Χρυσή Αυγή να υπάρχει, να δυναμώνει και να νομιμοποιείται, η κοινωνία, ο πολιτικός κόσμος, η Πολιτεία, τα ΜΜΕ, σήμερα απαιτούμε από δύο-τρεις δικαστές να καθαρίσουν για πάρτη μας. Και σε μερικές ημέρες μάλιστα. Ετσι θα λυτρωθούμε από τις ενοχές μας και θα νιώσουμε όλοι καλύτερα. Με τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, δεν θα χρειαστεί να κουβεντιάσουμε για το πώς κάποιοι την άφηναν να υπάρχει σαν μαξιλαράκι από τα ακροδεξιά, πώς κάποιοι άλλοι την είδαν ως δεξαμενή αποθήκευσης αγανακτισμένων ψήφων, πώς και γιατί νομιμοποιήθηκε η βία στην καθημερινότητά μας.

Περιμέναμε από δύο δικαστικούς να πάρουν τη ρεβάνς για όλους εμάς, να καθαρίσουν έτσι τα λάθη και την ανοχή μας απέναντι στο εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα και να μας απαλλάξουν από την ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους για να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη (νέα ή παλιά) Χρυσή Αυγή. Αν η Δικαιοσύνη τώρα που ανοίγει η υπόθεση μπορεί να βρει στοιχεία, ας τα βρει και ας τους καταδικάσει. Εάν δεν βρει ας αφεθούν ελεύθεροι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον φασισμό και τη βία δεν καθαρίζουμε με μια δικαστική απόφαση, με μια καταδίκη. Αλλά η αρχή έγινε, ας μην την αφήσουμε ως κοινωνία να πάει χαμένη…

Πηγή-Φωτογραφία: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: