«Υποβρύχια» κόντρα στην κυβέρνηση – Πυροσβεστική παρέμβαση Κεδίκογλου –




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, επιχείρησε να κλείσει το θέμα που άνοιξαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το θέμα των υποβρυχίων, που θεωρήθηκαν ως άδειασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως πρώην υπουργού Αμυνας.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα και κανένα σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο κ. Κεδίκογλου, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις πληροφορίες που έφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν «ατυχείς» τις διατυπώσεις Αβραμόπουλου.

Ερωτηθείς εάν η φράση του κ. Αβραμόπουλου ήταν ατυχής, ο κ. Κεδίκογλου επέμεινε: «Οχι, ήταν μία σαφέστατη έκφραση την οποία ο υπουργός διευκρίνισε περαιτέρω και σε συζήτηση που είχε αργότερα με τους δημοσιογράφους».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, αιτία της «διένεξης» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης στάθηκε η ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή, η οποία ερμηνεύτηκε ως άδειασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η επίμαχη φράση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν εξής:

«…Θα ήθελα να πω ότι αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι, κάποτε, υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα. Και βελτιώνω απλώς την διατύπωσή σας για να μην θεωρηθεί ότι κάνετε λάθος. Σωστά τα είπατε μόνο που πρέπει να αναφερθείτε στο τότε. Πριν από λίγο ανακοινώσατε ότι έχετε την πρόθεση να προχωρήσετε στην πρόταση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή. Διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση, που κάθε άλλο παρά τη φοβίζει. Ελπίζω το μήνυμά σας αυτό να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε στη Βουλή όπου διεξήγετο η συζήτηση και από το βήμα της Ολομέλειας, απευθυνόμενος μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Άμυνας (προς τον οποίο υπενθύμισε κομψά τη θεσμική του ανωτερότητα), είπε:

«Ο πρωθυπουργός και εγώ, ως αρχηγοί των δυο κομμάτων της πλειοψηφίας έχουμε δώσει σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, να δοθεί οριστική, ριζοσπαστική, απόλυτη λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Και θέλω να είμαι καθαρός: οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις, ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση. Οι υπουργοί είναι για να αναλαμβάνουν ευθύνες, να τέμνουν προβλήματα, να φέρουν αποτελέσματα”.

Ο υπουργός Αμυνας μετά την ομιλία του είχε διευκρινίσει σε δημοσιογράφους ότι δεν αναφερόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ και μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεργάτες του επεσήμαιναν:
«Η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειαζόταν οδηγίες. Προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ερώτησής του έκανε λόγο για “οσμή σκανδάλου” και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος. Τόνισε δε πως θα καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή και πρόσθεσε:

“Εδώ υπάρχει οσμή σκανδάλου εμείς θεωρούμε ότι η σύμβαση του 2010, που φέρει τη σφραγίδα του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Βενιζέλου είναι σύμβαση την οποία πρέπει να εξετάσουμε πλήρως ως προς τη σκοπιμότητά της, δεν είναι μόνο ο καταδικασθείς Τσοχατζόπουλος το πρόβλημα της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στη χώρα και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε και θα καταθέσουμε άμεσα πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διότι θεωρούμε ότι η σύμβαση του 2010 είναι μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Και σας προκαλώ να το υποστηρίξετε κύριε υπουργέ”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με σκληρή γλώσσα στον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε:
“Είπα κι άλλη φορά και το ξαναλέω και τώρα μετά λόγου γνώσεως. Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί, απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, είναι η απροκάλυπτη υιοθέτηση και υποστήριξη των αμαρτωλών αρχικών συμβάσεων για τα υποβρύχια. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει και έχει ενσωματώσει στους κόλπους του την ομάδα στελεχών του κ. Τσοχατζόπουλου, έτσι υιοθετεί και τα συμφέροντα, τα οποία έχουν θιγεί από το γεγονός ότι καταργήθηκαν και ακυρώθηκαν οι αμαρτωλές συμβάσεις με το νόμο του 2012. Τόσο απλά, τόσο καθαρά”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης από την πλευρά του τόνισε:
“Έχω την εντύπωση ότι τον ενόχλησε η απάντηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης, η οποία άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010”.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: