Το οικονομικό αδιέξοδο στην Αμερική και οι αντιδράσεις των πολιτών στην Ελλάδα




Στις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε το οικονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, λίγο πριν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ χτυπήσει κόκκινο, προβάλλει ανταπόκριση του Damien Cave (Μεξικό), της Niki Kitsantonis (Αθήνα), του Andrew Roth (Μόσχα), του Kareem Fahim (Κάϊρο) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Viewing U.S. in Fear and Dismay».

Συγκεκριμένα, η Niki Kitsantonis προβάλλει την άποψη της 34χρονης Ιωάννας Καλαβρύτη, δασκάλας στην Αθήνα, ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι «δεν είναι αποκλειστικά η Ελλάδα η χώρα με ανεύθυνους και κοντόφθαλμους πολιτικούς», προσθέτοντας «ότι οι Έλληνες έγιναν όμηροι απερίσκεπτων πολιτικών και των συμφερόταν που αυτοί εξυπηρετούν, για περισσότερο από τρία χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί παίρνουν μια γεύση από το ίδιο φάρμακο».

Στους δρόμους της Αθήνας, συνεχίζει η ανταπόκριση, ο κόσμος μοιάζει να κουνά έκπληκτος το κεφάλι του μπροστά σε ότι θεωρούν ως «μια αδυναμία των Αμερικανών πολιτικών που διαβρώνει μια χώρα με εμφανή ισχύ».

Οπως μάλιστα δήλωσε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, επίτιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «δεν πίστευα ποτέ ότι μια παγκόσμια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ θα βρισκόταν ποτέ σε θέση συγκρίσιμη με αυτήν της Ελλάδας. Και οι δύο χώρες πληρώνουν βαρύ τίμημα εξαιτίας πολιτικών εντάσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση των ΗΠΑ, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο για σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

http://www.nytimes.com/2013/10/16/world/viewing-us-in-fear-and-dismay.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: