Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το μπαϊράμι έχει στείλει διακοπές τις διεργασίες για το Κυπριακό, νωρίς ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ θα συναντηθούν για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Γι αυτό, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμη συνάντηση.

Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται ουσιαστικά ότι το κράτος θα έχει μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Προσεγγίζουν το θέμα, εγείροντας μια σειρά από όρους και ζητώντας μεταβατικές περιόδους. Ουσιαστικά εξουδετερώνουν τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά του κράτους, παραπέμποντας στις πάγιες θέσεις τους. Δηλαδή, σε δυο κράτη.

Οι συζητήσεις διεξάγονται επί των ιδεών που κατατίθενται εκατέρωθεν ενώ όπως είναι γνωστό, άτυπο έγγραφο παρουσίασε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές, πλην όμως αυτό που κατάφερε είναι να προσεγγίσει τις τουρκικές.

Στο μεταξύ, ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο «Φιλελεύθερο» πως δεν υπήρξε μέχρι και χθες συνεννόηση για μετάβαση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου, Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα. Η ίδια πηγή, σημείωνε πάντως πως δεν αποκλείεται τα ταξίδια αυτά των διαπραγματευτών να πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Επί τούτου, από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι ταυτόχρονες επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», επικαλούμενη πηγή κοντά στην «προεδρία», αναφέρει  ότι η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ενδέχεται να είναι η 22η ή η 23η Οκτωβρίου. Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι οι επισκέψεις των δύο αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθούν σε ισότιμη βάση και θα συναντηθούν με Υφυπουργούς των υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η πηγή διέψευσε επίσης αναφορές του ελληνικού Τύπου ότι ο Τουρκοκύπριος σύμβουλος Οσμάν Ερτούγ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Δημήτρη Καραταϊδη, που είναι πρέσβης επί τη τιμή, σύμβουλος για το Κυπριακό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ζητούν προφανώς συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών ή τον υφυπουργό Εξωτερικών.

ΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΗΜΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως «είμαστε προνοητικοί έτσι ώστε τα θέματα που αφορούν τη λύση στο Κυπριακό να καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα θέματα προετοιμασίας για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό «δεν θα ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό μετά από 50 χρόνια» και ότι «όλες οι παράμετροι της λύσης με τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι πολύ ξεκάθαρα» είπε:

«Δεν διαφωνώ, αλλά όταν θέλουν να βάζουν τροχούς με διαφορετικές διαστάσεις σε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να κινηθεί αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι δυστύχημα. Για αυτό και είμαστε προνοητικοί έτσι ώστε οι τροχοί να καθορίζονται από εκείνον που κατασκευάζει το όχημα, δηλαδή, και για να το μεταφέρω στα θέματα λύσης, από τα Ηνωμένα Εθνη, βεβαίως, από τα ψηφίσματα και από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επανεμφάνιση του Λόρδου Χάνεϊ Συζήτηση στη βρετανική βουλή για τα κατεχόμενα με σαφείς φιλοτουρκικές θέσεις – «Υπάρχει ελπίδα λόγω Αναστασιάδη»

Την επανεμφάνισή του στο Κυπριακό έκανε ο Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για τα κατεχόμενα.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή το αίτημα του Λόρδου Σάρκι  των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος  ζήτησε αρχικά από την Υφυπουργό Εξωτερικών βαρόνη Βάρσι να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης γύρω από το λεγόμενο «αποκλεισμό» των κατοίκων των κατεχομένων περιοχών από τα οφέλη της συμμετοχής της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο λόρδος Χάνεϊ ζήτησε, κατά τη συζήτηση, από την υφυπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει την απουσία Τουρκοκυπρίων από τη στελέχωση ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο. Η βαρόνη Βάρσι δεσμεύθηκε να ενημερώσει για το πόσοι Τουρκοκύπριοι στελεχώνουν ευρωπαϊκά όργανα ή αν όπως υπέθεσε ο βετεράνος πολιτικός ο αριθμός είναι μηδενικός.

«Ο τρόπος για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μακροπρόθεσμα είναι με την επίτευξη διευθέτησης. Υπάρχει κάποια ελπίδα ως προς αυτό. Ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς που υποστήριζε το σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα του 2004. Υπάρχει επομένως κάποια ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν και θα προχωρήσουν με θετικό τρόπο», συμπλήρωσε η Βρετανίδα πολιτικός.

Η βαρόνη Βάρσι ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2004 με τα οποία το Συμβούλιο ανέλαβε να τερματίσει την «απομόνωση» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω απαιτούμενων προγραμμάτων βοήθειας.

Η βαρόνη Βάρσι τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουν όλοι οι Κύπριοι τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ θα ήταν μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις προσπάθειές τους να πετύχουν (μια τέτοια λύση) και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναρχίσουν και θα πετύχουν στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στη Βουλή των Λόρδων.

Στη δεύτερη ερώτησή του ο λόρδος Σάρκι κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να κανονίσει κάποιου τύπου διμερή συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και κατοχικών αρχών για την πιστοποίηση κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, ώστε αυτά τα προϊόντα να επιτρέπεται να πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την απαγόρευση διάθεσης τους στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω απουσίας αναγνωρισμένου σώματος πιστοποίησης ασφαλείας.

Η βαρόνη Βάρσι είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα, σημειώνοντας ότι «πολλά από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ιδιότητα μέλους της ΕΕ δεν έχουν εφαρμογή στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά η ΕΕ συνεργάζεται με αντιπροσώπους από το βορρά για να διασφαλίσει ότι καταρτίζονται προγράμματα για την τελική επανένωση και τη συμμετοχή στην ΕΕ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: