Στην αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος αναφέρεται η εφημερίδα New York Times




Στη μέχρι στιγμής αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Lagarde, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της Suzanne Daley από τις Αρχάνες Κρήτης.

Η ανταπόκριση καταχωρείται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece’s Aggressive Pursuit of Tax Evaders Appears to Collect More Anger Than Money».

H Daley, ορμώμενη από το συμβάν του περασμένου Αυγούστου στις Αρχάνες όπου πελάτες ταβέρνας υποχρέωσαν σε φυγή στελέχη του ΣΔΟΕ που είχαν μεταβεί εκεί για έλεγχο, υποστηρίζει ότι παρά τις πολυδιαφημιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και έναν εκπληκτικό αριθμό νέων φορολογικών νόμων (22 κατά την τελευταία διετία), ορισμένοι αμφισβητούν την πρόοδο των ελληνικών αρχών στο συγκεκριμένο τομέα.

Μερικοί μάλιστα ειδήμονες στα φορολογικά σημειώνουν ότι πολλά από τα μέτρα συλλογής φόρων είναι αναποτελεσματικά, ειδικότερα όσα στοχεύουν στους πλουσίους, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη φορολόγηση των κατόχων σκαφών αναψυχής που απλώς ενθαρρύνθηκαν να ελλιμενίζουν τα γιοτ τους αλλού, αδειάζοντας τις ελληνικές μαρίνες.

Ωστόσο, εξίσου ανησυχητικό είναι, τονίζουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες, η αυξανόμενη λαϊκή οργή που οδήγησε τους πελάτες της κρητικής ταβέρνας να στραφούν κατά των τεσσάρων εφοριακών.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις εξελίξεις ως προς την υπόθεση της λίστας Lagarde, καθώς και στο ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες, αν και σύμφωνα με αξιωματούχους διεξάγονται 150 έλεγχοι.

Επίσης, πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’ επεσήμανε ότι οι έρευνες για τη λίστα Lagarde, όπως και άλλες υποθέσεις επωνύμων, θα μεταφέρονταν από ειδική ομάδα ελέγχου σε τοπικές εφορείες, προοπτική που κατ΄ουσίαν θα τερμάτιζε περαιτέρω έρευνες διότι οι εφορείες δεν διαθέτουν ικανότητα να τις διεξάγουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η «Ελευθεροτυπία» πρόβαλε ακόμη τη δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχει δαπανηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να διερευνηθούν απάτες του παρελθόντος και ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να είναι πλέον να δοθεί σε νέες υποθέσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση διαψεύδοντας την ιστορία, ενώ την επόμενη ημέρα, ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο παράταση της χρονικής προθεσμίας για δίωξη υποθέσεων φοροδιαφυγής επί μια διετία. Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης δήλωση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών για τον περιορισμένο αριθμό των ελεγκτών στην Ελλάδα (0.87 εφοριακοί ανά 1.000 πολίτες, συγκριτικά με 1.36 εφοριακούς στη Γερμανία και 2.67 εφοριακούς στο Βέλγιο για τον ίδιο αριθμό φορολογούμενων).

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην ανταπόκριση, ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης συμφώνησε με ορισμένα από τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας Εφοριακών, όπως το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ελεγκτές, τόνισε ωστόσο ότι αντιμετωπίζει μια ισχυρή γραφειοκρατία, καθώς οι ελεγκτές εμμένουν σε πλήρεις ελέγχους έναντι πιο συνοπτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών.

http://www.nytimes.com/2013/10/29/world/europe/greeces-aggressive-pursuit-of-tax-evaders-appears-to-collect-more-anger-than-money.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: