Σαμαράς: Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε – Ετοιμος να θέσει το ζήτημα στην κ. Μέρκελ




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Ως τη «μητέρα όλων των μαχών» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ για το χρέος, καθώς και για το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, στο Μέγαρο Μάξιμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση ότι δεν τίθεται θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων και πως αφού η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να πράξουν το ίδιο.

Για τον πρωθυπουργό, η «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος, διότι γνωρίζει αφενός ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και αφετέρου πως η Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει νέες περικοπές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μείζονος πολιτικού προβλήματος στη χώρα.

Απόλυτα χαρακτηριστική της θέσης της κυβέρνησης, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, είναι η φράση που διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μιλώντας προ ολίγων ημερών στους στενούς του συνεργάτες.

«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αυτό το μήνυμα έστειλε και μέσα από τις συναντήσεις του με τον κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο, την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και -πολύ πρόσφατα- με τον επικεφαλής του euroworking group Τ. Βίζερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος, στη βάση ακριβώς των όσων είπε στους συνεργάτες του, να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμείνουν στις παράλογες απαιτήσεις τους για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, που πιθανώς να συνοδεύεται και από νέα μέτρα.

Οπως εξηγούσε στο «Εθνος της Κυριακής» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, και να θέσει το σύνολο των θεμάτων στην καγκελάριο Μερκελ.

Γραμμή άμυνας

Οπως έπραξε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, έτσι και στη γερμανική πρωτεύουσα θα επιμείνει ότι θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, βάσει της οποίας το έλλειμμα θα το αναλάμβανε η Αθήνα και το χρέος οι δανειστές.

Ακόμη, θα πιέσει έτσι ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, καθώς παράταση της αβεβαιότητας αποθαρρύνει τους επενδύτες αλλά και δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αρνητικό απέναντι στην τρόικα, καθώς δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έρχονται αντιμέτωποι με νέες – παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» την προηγούμενη εβδομάδα, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης ήταν οι πρώτοι που αιφνιδιάστηκαν από τη «στροφή» της τρόικας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξερράγη όταν του ελέχθη από τον κ. Π. Τόμσεν ότι δεν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις ούτε οι συμβασιούχοι που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο ούτε εκείνοι που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Ανάλογη ήταν η «έκρηξη» και του κ. Κ. Χατζηδάκη όταν από τη μία η τρόικα τον πιέζει για αποκρατικοποιήσεις και την ίδια ώρα η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ βάζει εμπόδια στην όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του παραλογισμού αποτέλεσε (και αποτελεί) η ΤΡΕΝΟΣΕ.

«ΓΑΛΑΖΙΟΙ»: Κίνημα βουλευτών που λένε «ως εδώ»

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έντασης που υπάρχει στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών αναζητεί τρόπους άμυνας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμηνύουν σε υπουργούς ότι οι αντοχές των βουλευτών σε ό,τι αφορά τη στήριξη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων έχουν εξαντληθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι πρωτοβουλίες ομάδων βουλευτών που καταθέτουν σειρά προτάσεων είτε για την ελάφρυνση της φορολογίας στα αγροτεμάχια, είτε για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οπως ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να δει πίσω από τις πρωτοβουλίες αυτές κάποιο οργανωμένο σχέδιο. «Το πρόβλημά μας δεν είναι ο Σαμαράς ή η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα», προσέθετε καθιστώντας σαφές ότι οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν διαδικασία αμφισβήτησης του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνον αντιλαμβάνονται, αλλά και δικαιολογούν απολύτως τον προβληματισμό που εκφράζεται, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι και αυτές οι κινήσεις αποτελούν όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών κύκλο συναντήσεων με τους βουλευτές, τους οποίους και θα διαβεβαιώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί νέα μέτρα. Επίσης, θα δεσμευτεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα υπάρξει στα τέλη του χρόνου θα δοθεί για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr ([email protected])

Διαβάστε ακόμη:
Εκβιάζει η τρόικα για ένα σκληρό μνημόνιο

Ο Απρίλιος έγινε Ιούνιος και βλέπουμε

Τα δύο κενά που βάζουν «φωτιά»

Το τηλεφώνημα του Σαμαρά στην Λαγκάρντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: