Μέρκελ και Ολάντ συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τις παρακολουθήσεις




Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσουν τις αμερικανικές παρακολουθήσις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή διευκρίνισε ότι “αυτή η διμερής συνάντηση, την οποία ζήτησε η κα Μέρκελ, δεν οργανώθηκε για το θέμα αυτό, αλλά προφανώς θα το συζητήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους».

Χθες το βράδυ η Καγκελαρία ανακοίνωσε ότι το κινητό τηλέφωνο της κ. Άγγελας Μέρκελ «μπορεί να παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες» πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ομπάμα και της κ. Μέρκελ. Η καγκελάριος απαίτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο σ’ αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία και ο κ. Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, την διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν τις επικοινωνίες της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν γίνει 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών από την 10η Δεκεμβρίου 2012 ως την 8η Ιανουαρίου 2013. Εγραψε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν γαλλικές διπλωματικές αποστολές.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ επέμενε και χθες όμως πως τα δημοσιεύματα αυτά είναι αναληθή.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: