Θετικά τα συμπεράσματα της έκθεσης της Task Force για την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg




H Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό ως προς την απορρόφηση διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της οικονομικής της ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας κρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Horst Reichenbach.

Αυτό αναφέρει άρθρο του Marcus Bensasson στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Greece Makes Progress in Absorbing EU Funds, Task Force Says».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ομάδα της Επιτροπής στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες, από τα €20 δις των ευρωπαϊκών πόρων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, το 67.5% απορροφήθηκε έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με αντίστοιχο ποσοστό 49% στα τέλη του 2012. Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, η ομάδα κρούσης επεσήμανε «σημάδια αυξημένης αποτελεσματικότητας στη φορολογική διοίκηση», με την Ελλάδα να έχει συμπληρώσει 164 φορολογικούς ελέγχους το πρώτο επτάμηνο του 2013, συγκριτικά με 66 ελέγχους την ίδια περίοδο του 2012.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-22/greece-makes-progress-in-absorbing-eu-funds-task-force-says.html

Εξάλλου, αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση της ειδικής ομάδας κρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Stelios Bouras σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Report Gives Greece Good Marks on Fixing Bureaucracy» επισημαίνει ότι «μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Ελλάδα σημειώνει τελικώς πρόοδο στην αποκατάσταση του δυσλειτουργικού φορολογικού της συστήματος και άλλων προβληματικών τομέων της γραφειοκρατίας της».

Η τελευταία έκθεση, αναφέρεται στην ανταπόκριση,  προσφέρει στην Αθήνα μια θετική επισήμανση λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη των διεθνών επιθεωρητών της τρόϊκας και παρόλο που δεν αποτελεί δεσμευτική εκτίμηση για τους επιθεωρητές, αναμένεται να παίξει ρόλο στην απόφασή τους για το εάν η Ελλάδα έχει πράξει αρκετά με στόχο την αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης.

Όπως μάλιστα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης «κατά τους τελευταίους μήνες, οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας έχουν προχωρήσει πολύ καλά, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται περαιτέρω σημαντική πρόοδος».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι από την άλλη πλευρά, η έκθεση αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για να βοηθηθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, όπως μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες του τομέα των δημόσιων προμηθειών και των εξαγωγών, διευκόλυνση νέων επενδύσεων και άρση των εμποδίων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303448104579151860745524526

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: