Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο, δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκάτ




Συνέντευξη στο CNN  (στη Hala Gorani και τη Christiane Amanpour) παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat για τη λαθρομετανάστευση. (Τίτλος του ρεπορτάζ: «Tiny island nation says Mediterranean is becoming a ‘cemetery’ of immigrants»).

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός (φωτογραφία) προειδοποίησε ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο, ενώ η Ευρώπη δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την ενίσχυση όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, -της Μάλτας, της Ιταλίας και της Ελλάδας-, ώστε να μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές» τόνισε ο Joseph Muscat προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ανάλογη με εκείνη που έδειξε η χώρα του προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Δεν είμαστε κάποια στρατιωτική υπερδύναμη» σημείωσε ο Joseph Muscat προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτα μοναδικό αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς και μερικές ακόμη χώρες για τον εντοπισμό και τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, εκατοντάδων απελπισμένων ανθρώπων που έφευγαν αρχικά από τη Σομαλία και την Ερυθραία και σήμερα από τη Συρία».

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα χρήματα για την Ευρώπη είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους» τόνισε υπερασπιζόμενος παράλληλα την πρακτική κράτησης των λαθρομεταναστών από τις αρχές της χώρας του.

«Όπως γνωρίζετε κανείς δεν έρχεται εδώ με διαβατήριο ή κάποια ταυτότητα ή άδεια οδήγησης και κατά συνέπεια εάν δεν υπήρχε μια περίοδος κράτησης δεν θα ήταν δυνατό για εμάς να ξεχωρίσουμε μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές εάν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια» σημείωσε ο Joseph Muscat.

http://amanpour.blogs.cnn.com/2013/10/24/tiny-island-nation-says-mediterranean-is-becoming-a-cemetery-of-immigrants/?iref=allsearch

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: