“Επανεξετάζει” η Γερουσία τις επιχειρήσεις κατασκοπείας μετά το φιάσκο με τη Μέρκελ




Η πρόεδρος της Επιτροπής των Μυστικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας Νταϊάν Φάινσταϊν (φωτογραφία) δήλωσε ότι είναι “εντελώς αντίθετη” στη συλλογή πληροφοριών από την NSA που αφορούν τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δραστηριότητα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Οπως είπε η γερουσιαστής, η επίβλεψη των παρακολουθήσεων πρέπει να ενισχυθεί.

Μετά τις πληροφορίες ότι η NSA κατασκόπευε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες άλλων ξένων ηγετών. η Νταϊάν Φαϊνστάιν (Δημοκρατική από την Καλιφόρνια) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

“Εκτός αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε εχθροπραξίες εναντίον μιας χώρας ή αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι’ αυτού του τύπου την παρακολούθηση, δεν πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκεντρώνουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή ηλεκτρονικά μηνύματα φιλικών προέδρων και πρωθυπουργών”.

Η κ. Φαϊνστάιν δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή της θα πραγματοποιήσει μια “μείζονα επανεξέταση” των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της NSA.

Η γερουσιαστής, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Ομπάμα, τόνισε:

“Είναι σαφές πως ορισμένες δραστηριότητες παρακολούθησης διεξάγονταν επί περισσότερο από 10 χρόνια χωρίς να είναι ικανοποιητικά ενημερωμένη η επιτροπή της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “το Κογκρέσο είναι ανάγκη να γνωρίζει ακριβώς τι κάνει η κοινότητα των υηπηρεσιών πληροφοριών”.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: