Δωροδοκία εταιρείας ιατρικών συσκευών σε ξένους αξιωματούχους – Αναφορά στην Ελλάδα




Η αμερικανική εταιρεία ιατρικών συσκευών Stryker συμφώνησε να καταβάλλει ποσό ύψους $13.2 εκατομμυρίων προκειμένου να αποσυρθούν κατηγορίες της αμερικανικής Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλαγών (SEC) ότι θυγατρικές της δωροδοκούσαν γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Μεξικό, η Πολωνία, η Αργεντινή και η Ρουμανία.

Αυτό αναφέρει άρθρο του Michael Calia στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Stryker Agrees to Pay $13.2 Million to Settle SEC Bribery Charges».

Σύμφωνα με την SEC, οι θυγατρικές της Stryker στις προαναφερθείσες χώρες κατέβαλαν $2.2 εκατομμύρια σε παράνομες πληρωμές υπό τη μορφή δωρεών, συμβολαίων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, δαπανών για μετακινήσεις και προμηθειών.

Όπως διευκρίνισε η SEC, οι παράνομες πληρωμές χρονολογούνται από το 2003 και είχαν ως αποτέλεσμα καθαρό κέρδος ύψους $7.5 εκατομμυρίων για την Stryker. H αμερικανική εταιρεία δεν αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε τις κατηγορίες στο πλαίσιο του διακανονισμού, συμφώνησε ωστόσο να απέχει από περαιτέρω παραβιάσεις όπως αυτές που καταγράφονταν στις κατηγορίες της Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλαγών. 

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131024-710703.html?KEYWORDS=Greece

Πρόστιμα ύψους 13,2 εκ. δολάρια  επέβαλε η ελεγκτική αμερικανική επιτροπή Securities and Exchange Commission στην εταιρεία ορθοπεδικών υλικών Stryker για δωροδοκίες που πραγματοποίησε σε πέντε χώρες, την Ελλάδα, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ύψους 2,2 εκ. δολαρίων, από το 2003 (BLOOMBERG, «Stryker to Pay $13.2 Million Over Overseas Bribes Claims»).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Andrew M. Calamari, διευθυντή του Γραφείου της SEC στη Νέα Υόρκη στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της θυγατρικής της στην Ελλάδα, όπως με την περίπτωση χρηματισμού Έλληνα γιατρού με 200.000 δολάρια, υπό την κάλυψη δωρεάς προς ένα πανεπιστήμιο. Η Stryker κατηγορείται επίσης για την χρηματοδότηση διακοπών ξένων αξιωματούχων υπό το πρόσχημα επαγγελματικών σκοπιμοτήτων.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-24/stryker-to-pay-13-2-million-over-overseas-bribes-claims.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: