Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από το Λευκό Οίκο




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου», δήλωσε χθες στο «Εθνος» η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με τις προχθεσινές αποκαλύψεις για το ρόλο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα στα προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, η εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε κάθε καταγγελία για συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα, είπε:

“Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει στην διαδικασία επαναξιολόγησης του τρόπου συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειων, της οποίας ηγείται ο Λευκός Οίκος. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας βρίσκομαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία”.

Αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση μας για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα παρακολουθούσε τους Αμερικανούς πρέσβεις στην Αθήνα και την Αγκυρα, τόνισε τα εξής:

«Σας παραπέμπω στην Ελληνική κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων των μυστικών της υπηρεσιών».

Οπως είναι φανερό, η αμερικανική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της πρόσφεραν οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, και ισοψήφισαν τη δική τους κατασκοπευτική δραστηριότητα με τον αναιμικό ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών περί παρακολούθησης των πρέσβεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον «γνώριζαν οι ειδικές και αρμόδιες διευθύνσεις για τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα γεγονός. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή επιβεβαίωση για το αν γνώριζαν ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις υποθέσεις του», τόνισε η πηγή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκαν χθες το πρωί με τους εκπροσώπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που τους ενημερώνουν κάθε πρωί για τα σημαντικά θέματα του πλανήτη. «Οι παρακολουθήσεις ήταν μέρος της συζήτησης χωρίς αμφιβολία», τόνισε η πηγή. Στη συνέχεια,οι κ. Ομπάμα και Μπάιντεν συναντήθηκαν με τους συμβούλους τους για θέματα εθνικής ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: