Υπέρ της διπλωματικής λύσης η εφημερίδα New York Times, υπέρ του πολέμου η WSJ




Υπέρ της προώθησης από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα μιας διπλωματικής πρότασης για τη Συρία, μετά την αποδοχή από τον Ασαντ της πρότασης του Βλαντιμίρ Πούτιν για διεθνή έλεγχο των χημικών που υπάρχουν στην χώρα, τάσσεται η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Diplomatic Proposal for Syria», ενόψει του αποψινού διαγγέλματος του Obama προς τον αμερικανικό λαό.

H ΝΥΤimes υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Obama έχει πολλούς λόγους να είναι σκεπτική σε σχέση με οποιεσδήποτε υποσχέσεις εκ μέρους του καθεστώτος Assad και των Ρώσων υποστηρικτών του, ωστόσο, το Αμερικανός Πρόεδρος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ακολουθήσουν αυτήν την ενδεχόμενη λύση, ενώ από την πλευρά του, για να επιδείξει αξιοπιστία, ο Σύρος Πρόεδρος πρέπει να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων στη χώρα του.

Παράλληλα, η Ρωσία οφείλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη για την καταγραφή των χημικών όπλων στη Συρία και τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση και την καταστροφή τους υπό διεθνή εποπτεία.

Τέλος, επισημαίνει η σύνταξη της εφημερίδας, η διπλωματική αυτή λύση μπορεί να δημιουργήσει έναν ευρύτερο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Assad και των ανταρτών για μια πολιτική διευθέτηση, μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Αυτό θα είναι επίσης μια χάρη προς τον Πρόεδρο Obama προσωπικά, καθώς ο ίδιος θα λάβει τα εύσημα για τις πιέσεις προς τη Συρία και τη Ρωσία, καταλήγει η σύνταξη της ΝΥΤ.

http://www.nytimes.com/2013/09/10/opinion/a-diplomatic-proposal-for-syria.html?hp&_r=0&pagewanted=print

Μόνο μια αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ θα αυξήσει την πίεση προς το καθεστώς Assad να συμμορφωθεί με τη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων στη Συρία, υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας WASHINGTON POST, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Threat of U.S. strikes needed to change Syria’s behavior».

Αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη την ψηφοφορία του Κογκρέσου που θα εξουσιοδοτεί για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τονίζει η WP, καθώς εάν ένα ή και αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου καταψηφίσουν την πρόταση, το καθεστώς Assad θα βρει σίγουρα έναν τρόπο να απορρίψει τη συμφωνία ή να αποφύγει επ’ αόριστο τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012, όταν τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να συνάψουν συμφωνία με τη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος Kofi Annan ανακοίνωσε ότι ο Assad είχε αποδεχτεί ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, που συμπεριελάμβανε εκεχειρία υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας οι συριακές δυνάμεις θα έπρεπε να αποσυρθούν από αστικές περιοχές, να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση κρατουμένων, όροι εκ των οποίων κανείς δεν τηρήθηκε.

http://www.washingtonpost.com/opinions/threat-of-us-strikes-needed-to-change-syrias-behavior/2013/09/09/5a3db5f4-1983-11e3-8685-5021e0c41964_print.html

Η μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν ξανά σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ότι όταν εμπλακούν εκ νέου σε πόλεμο, το κόστος θα είναι πολύ χειρότερο, επισημαίνει η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Syria and the U.S. National Interest».

Οι ΗΠΑ, συνεχίζει η σύνταξη της WSJ, έχουν συμφέρον ζωτικής σημασίας ως προς την ήττα του Bashar Assad, καθώς αυτός και οι σύμμαχοί του αποτελούν εγγύηση για τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, μια απειλή για τους συμμάχους των Αμερικανών και την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά κυρίως εγγύηση για την ανάδειξη της περιφερειακής ηγεμονίας του Ιράν. Εάν το καθεστώς Assad συνεχίσει τη χρήση χημικών όπλων, το μήνυμα σ΄όλα τα κράτη-ταραξίες θα είναι ότι μπορούν να εντάξουν χημικά όπλα στο τρομοκρατικό τους οπλοστάσιο και αυτά σύντομα θα χρησιμοποιηθούν κατά των Αμερικανών.

Παράλληλα, η WSJ επισημαίνει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να βοηθήσει η αμερικανική κυβέρνηση να ενισχυθεί άμεσα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) και άλλοι μη τζιχαδιστές αντάρτες στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος Assad και της Al Qaeda. Προσθέτει δε ότι η περίεργη άρνηση της κυβέρνησης Obama να παράσχει οπλισμό στον FSA, τρεις μήνες αφότου δήλωσε ότι θα τους βοηθούσε, συνιστά «αθετημένη υπόσχεση των ΗΠΑ και αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής που οι Ρεπουμπλικάνοι οφείλουν να καταγγείλουν και όχι να στηρίξουν».

Η νίκη του Assad θα δημιουργήσει ένα τόξο σιιτικής κυριαρχίας από το Ιράν διαμέσω του Ιράκ έως το Λίβανο και τα συριακά λιμάνια στη Μεσόγειο, ενώ η νίκη της Συρίας θα παράσχει στο Ιράν περαιτέρω κίνητρο για να επιταχύνει τα πυρηνικά του προγράμματα, προσθέτει η σύνταξη της εφημερίδας.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323623304579056823678968760.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: