Το σκάνδαλο αγγίζει πολιτικά πρόσωπα




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Ποσό ύψους 234.000 ευρώ σε δύο επιταγές βρέθηκε στα γραφεία της επαρχιακής επιτροπής Λάρνακας ενός κόμματος, κατέθεσε στο Δικαστήριο ο αστυνομικός ανακριτής Ελευθέριος Κυριακού αναφερόμενος στην υπόθεση επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε τουρκοκυπριακό ακίνητο, που βρίσκεται στην κοινότητα Δρομολοξιάς, κοντά στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης του Στάθη Κιττή (φωτογραφία), προέδρου της ΑΤΗΚ, Γιάννη Σουρουλλά διευθυντή μάρκετινγκ και του  αδελφού του Γρηγόρη Σουρουλλά, υπαλλήλου του Κτηματολογίου, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες.  Αναζητείται  ένας συνδικαλιστής, ο Ορέστης Βασιλείου,  ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Και οι τέσσερις είναι ύποπτοι για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς καταδολίευση, απάτη, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο το ακίνητο αγοράστηκε αρχικά από εταιρεία του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη έναντι περίπου δύο εκατ. ευρώ και πουλήθηκε στην ΑΤΗΚ περίπου στο δεκαπλάσιο. Η ΑΤΗΚ άρχισε να ανεγείρει στο ακίνητο μεγάλο συγκρότημα γραφείων και εκθεσιακών χώρων, που υπολογίζεται ότι πρόκειται να στοιχίσει 40 εκ. ευρώ.

Το ποσό των 234.000 ευρώ, που κατατέθηκε  στα ταμεία επαρχιακής επιτροπής του κόμματος ως μίζα, ήταν σύμφωνα με τον ανακριτή  «διευθέτηση» που συμφωνήθηκε από στέλεχος του κόμματος για να υποβοηθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και το έργο στη Δρομολοξιά.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Λίλλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για την ίδια υπόθεση σε απ’ ευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στις 2 Οκτωβρίου 2013, ισχυρίστηκε σε κατάθεση του ότι έδωσε χρηματικά ποσά σε βουλευτή του ΑΚΕΛ και στο κόμμα. Ο Λίλλης είναι πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου «ΑΛΚΗ» το οποίο πρόσκειται στο ΑΚΕΛ. Επίσης, έγινε αναφορά σε σχέση με την υπόθεση σε τέως υφυπουργό παρά τω προέδρω και τέως Δήμαρχο Λάρνακας.  

Επίσης, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης ο κατηγορούμενος Στάθης Κιττής, φέρεται να εξασφάλισε μίζες ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μικρότερα ποσά φαίνεται να κατέληγαν σε εταιρεία που είχαν συστήσει τα αδέρφια Σουρουλλά, μαζί με τον Ορέστη Βασιλείου.

Το σκάνδαλο με το ακίνητο αποκάλυψε στις 7 Ιουνίου 2010 η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος , δημοσιεύοντας επιστολή του τότε μέλους του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ Γιώργου Κωνσταντίνου προς τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια , με την οποία κατάγγελλε τον πρόεδρο της Αρχής, Στάθη Κιττή, ότι συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις εν αγνοία του Συμβουλίου, για συγκεκριμένες επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων. Σε έγγραφα, που στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα γινόταν αναφορά για μυστικές συναντήσεις με τον Ν. Λίλλη.

Παρόλα αυτά και τα δημοσιεύματα, που ακολούθησαν, το θέμα δεν ερευνήθηκε σε βάθος. Τα δημοσιεύματα για αποφάσεις της τελευταίας στιγμής (22/02/2013) του υπουργικού συμβουλίου Χριστόφια και σωρεία καταγγελιών τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και οδήγησαν σε  απόφαση της κυβέρνησης  για διορισμό ερευνητικής επιτροπής και αστυνομική έρευνα.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε πως πρόκειται για «ένα θέμα, για το οποίο βοούσε η κοινωνία της Λάρνακας εδώ και ενάμισι χρόνο».

Ο κ. Μητσόπουλος, δε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι μέχρι και η καφετέρια, όπου γίνονταν οι συναλλαγές , είναι γνωστή.

Ο ίδιος εξήρε το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε για να ανοίξει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό το απόστημα» . Ήρθε η ώρα, υποστήριξε ακόμη, να έρθουν κάποια θέματα στην επιφάνεια υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι «και ηθική».

Πηγή: ANA-MPA – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: