Το Κυπριακό στις επαφές Σαμαρά σε ΗΠΑ – Συνάντηση Έρογλου με τον Μποαν κι Μουν




Του Πανίκου Παναγιώτου

Μετά τον πρόεδρο Αναστασιάδη, το Κυπριακό θα συζητήσει στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς και με στελέχη του Κογκρέσου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το πρωί. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα επιστρέψει ξανά στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, απ’ όπου θα αναχωρήσει το βράδυ της ίδιας μέρας για την Αθήνα.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για «κατάλληλη προετοιμασία» των συνομιλιών, καθώς και την πρόταση για την Αμμόχωστο, την οποία θα συζητήσει στις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον. Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεών του θα βρεθεί και η τριμερής συνεργασία, με βάση το σχετικό μνημόνιο, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει πάρα πολύ τα στελέχη του εβραϊκού λόμπι και αναμένεται να εξεταστεί εκτενώς στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Μανχάταν ο κ. Σαμαράς με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στον ΟΗΕ, ενώ συζήτησαν και τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη συνομιλιών καθορισμένου προσανατολισμού και χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος προνοεί συμφωνία των δύο κοινοτήτων μέχρι το τέλος του έτους, πολυμερή διάσκεψη στη συνέχεια και δημοψηφίσματα μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

            Ο κ. Ερογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση το Σάββατο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι η μπάλα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθεί να θέσει όρους στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που φαίνεται από τις επιστολές προς τον Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επίσης, υποστήριξε ότι ένα «ενδεχόμενο νέο κράτος» θα αποτελέσει ένα νέο «συνεταιρισμό» των δύο κοινοτήτων και θα δημιουργηθεί με την αμοιβαία συγκατάθεση των δύο πλευρών.

Είπε ότι η προστασία της διζωνικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι οι προσεγγίσεις που θα θέσουν ανενεργές τις εγγυήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης για την τ/κ πλευρά είναι ξεκάθαρος και προβλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα ολοκληρωθεί σε πολυμερή διάσκεψη στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και θα τεθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα μέχρι τον Μάρτιο.

Τέλος, επισήμανε ότι το βήμα που έγινε από Ελλάδα και Τουρκία για συναντήσεις αντιπροσώπων είναι σημαντικό και εξέφρασε τη στήριξή του σε αυτό το θετικό βήμα, όπως το χαρακτήρισε. Κατά τον κ. Ερογλου, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται με πλήρη ισότητα και συμμετρία και θα οδηγήσουν σε μια πολυμερή διάσκεψη.

            Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αναφέρεται ότι συζήτησαν τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη (προσδοκώμενη) επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο. Επίσης, επισημαίνεται ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τις προκλήσεις που εκκρεμούν και πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Έρογλου επανέλαβε στο συνομιλητή του και την  τουρκική πρόταση για “συνεκμετάλλευση” των υδρογονανθράκων.

            Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας την Παρασκευή στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια, επανέλαβε την αναγκαιότητα για “σωστή προετοιμασία” πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Πηγή: www.philenews.com – Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: