Σύγκριση περιπτώσεων Ελλάδας και Ντιτρόιτ




Ο Wolfgang Münchau αποτολμά μία σύγκριση της οικονομικής κατάστασης του Ντητρόιτ και της Ελλάδας, παρόλο που γνωρίζει ότι η οικονομική διαχείριση μιας χώρας διαφέρει από εκείνη μιας πόλης, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMESLessons for Greece from down-and-out Detroit»).

Εκτιμά ότι παρά τις διαφορές, υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει λόγος για χρεοκοπία. Ούτε η Ελλάδα, ούτε το Ντητρόιτ επωφελήθηκαν επαρκώς από τις οικονομικές μεταβιβάσεις. Η μετανάστευση επηρεάζει σημαντικά την παρακμή (η οικονομική δυσπραγία εξαναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν καλύτερη τύχη αλλού. Η φυγή των ταλαντούχων ανθρώπων μειώνει τις πιθανότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη).

Η μείωση των μισθών δεν αποκαθιστά την ισορροπία, με την ανεργία να αυξάνει. Και στις δύο περιπτώσεις οι αισιόδοξοι προβλέπουν συνεχώς σύντομη ανάκαμψη: το παράδειγμα του Ντητρόιτ καταδεικνύει ότι οι οικονομίες χωρίς αποτελεσματικά όργανα πολιτικής δεν αυτό-σταθεροποιούνται. Η μόνιμη φθορά δεν είναι αναπότρεπτη, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το Ντητρόιτ.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί μια ολική παραγραφή του χρέους και να προωθήσει κάποιες επενδύσεις στην Ελλάδα. Εάν ανατραπούν όλα τα λανθασμένα δεδομένα των τελευταίων ετών, τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, κάτι που ο συντάκτης δεν θεωρεί πιθανό, παραδέχεται ωστόσο ότι είναι θεωρητικά πιθανό.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει τη δυνατότητα να εξέλθει της νομισματικής ένωσης, είναι όμως ασαφές αν θα λάβει μια τέτοια απόφαση, γιατί ακόμη και αν αποδειχθεί προς όφελός της οικονομικά, θα παρεισφρήσουν και θα επικρατήσουν πολιτικοί παράγοντες.

http://www.ft.com/cms/s/0/ae862c88-1161-11e3-a14c-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: