Πωλήσεις ακινήτων του ελληνικού δημοσίου μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών




Στις πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών αναφέρεται ανταπόκριση της Maria Petrakis στο BLOOMBERG με τίτλο «Haunted Greeks Sell Real Estate EBay-Style to Evict Debt Specter». Με την κίνηση αυτή, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις ότι δεν κάνει αρκετά για την πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης, ύψους 240 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, τα ακίνητα του Δημοσίου «στοιχειώνουν πραγματικά τον ελληνικό προϋπολογισμό, καθώς δεν αποφέρουν ούτε εισόδημα, ούτε φόρους».

Εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησης, των πολιτικών αντιθέσεων και των συχνών καθυστερήσεων οι πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου δεν έχουν αποφέρει ακόμη τα έσοδα που ζήτησαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσουν μια πιο κριτική ματιά στις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται, κατά τη διάρκεια του τριμηνιαίου ελέγχου τους, αυτό το μήνα.

Με την πώληση 70.000 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 25 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ταπραντζή η δημιουργία ενός είδους e-bay κρίθηκε ως ο καταλληλότερος και πιο διαφανής τρόπος για την πώληση των ακινήτων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει πουλήσει ήδη τρία ακίνητα, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία διαδικτυακών δημοπρασιών, αντλώντας 7,4 εκ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται 7 ακόμη δημοπρασίες για τον τρέχοντα μήνα. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσια έσοδα 35 έως 50 εκ. ευρώ από τις πωλήσεις μέσω των διαδικτυακών δημοπρασιών.

Οι διαδικτυακές δημοπρασίες θα χρησιμοποιηθούν για ακίνητα των οποίων η αξία δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 εκ. ευρώ, ενώ για τα ακριβότερα θα απαιτηθεί πιθανώς η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει επίσης να πουλήσει ένα ακόμη πακέτο ακινήτων που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό, μετά την πώληση ακινήτου στο Holland Park του Λονδίνου.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-05/haunted-greeks-sell-real-estate-ebay-style-to-evict-debt-specter.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: